Iraniern anställdes på känsliga myndigheter – åtalas nu för grovt spionage

publicerad 11 november 2022
- av Sofie Persson

Den iranske mannen som förra året häktades misstänkt för spioneri åtalas idag för grovt spioneri tillsammans med sin yngre bror. Männen ska ha spionerat för Rysslands räkning.

De uppgifter som obehörigen har anskaffats, befordrats och röjts kan medföra men för Sveriges säkerhet, säger chefsåklagare Per Lindqvist.

Det var under förra året som man häktade en iransk man misstänkt för spioneri. Mannen ifråga har tidigare arbetat vid bland annat Försvarsmakten, Säpo samt vid den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Han ska även specifikt ha arbetat på Kontoret för Särskild Inhämtning (KSI), som bland annat sänder ut hemliga agenter och rekryterar spioner. Två månader senare greps mannens yngre bror som även han ska ha anlitats av Säpo för uppdrag genom åren, vilken befattning denne haft där är dock oklart.

Nu åtalas de iranska bröderna för grovt spioneri, skriver Åtalsmyndigheten. Den äldre brodern åtalas också för grov obehörig befattning med hemlig uppgift och spioneriet ska ha skett för Rysslands räkning. En stor del av förundersökningen är dock hemlig, vilket gör att åklagarna har begränsade möjligheter att uttala sig om utredningen.

Det har varit en komplex utredning kring ett mycket svårutrett brott och misstanken rör mycket allvarlig brottslighet riktad mot Sveriges underrättelse- och säkerhetssystem. Gärningen är grov eftersom den rör förhållanden som är av stor betydelse. De uppgifter som obehörigen anskaffats, befordrats och röjts kan, genom att de kommer främmande makt tillhanda, medföra men för Sveriges säkerhet, säger chefsåklagare Per Lindqvist.

Den äldre brodern är 42 år gammal och arbetade som toppchef på Livsmedelsverket vid gripandet. Den yngre brodern är 35 år och ska ha försökt studera på bland annat Polishögskolan men med misslyckade resultat. När han greps ska han ha varit egenföretagare, men utan några inkomstkällor de senaste åren. Båda bröderna är hemmahörande i Uppsala, men brotten ska ha skett i bland annat Stockholm mellan mars 2011 och fram till september 2021 då den äldre brodern häktades.

Båda männen nekar till brott. Rättegången kommer att påbörjas den 17 november och kommer till stor del att ske bakom stängda dörrar.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.