Integrationsministern: Invandrare ska gå ”Sverigekurs” för att få bidrag

publicerad 16 november 2023
- av Sofie Persson
Ebba Bush (KD), Johan Pehrson (L) och Ulf Kristersson (M).

För att kvalificera sig för bidrag i Sverige ska asylsökande och invandrare genomgå ”Sverigekursen”, enligt regeringens planer. Kursen inkluderar en samhällsintroduktion och ett språkprov.

Regeringen uppger att man planerar att initiera en utredning för att utforma kursen, som förväntas omfatta ”svenska normer och värderingar”. Den kommer att adressera områden som rättsstatens principer, yttrandefrihet, barns rättigheter och jämställdhet. Att delta i kursen och klara avslutande prov blir obligatoriskt för den som söker ekonomisk ersättning.

Det här är inte bara ett erbjudande, det ska vara ett krav. Det avslutas med ett prov och du ska klara det, säger integrationsminister Johan Pehrson (L) till Bonniertidningen DN.

Pehrson konstaterar att det kan uppstå problem när individer agerar i strid med grundlagen eller svenska värderingar och nämner som exempel desinformationskampanjer om att socialtjänsten kidnappar muslimska barn. För den som väljer att inte delta i kursen kommer det att finnas konsekvenser, menar Persson.

Då är det ytterst försörjningsstöd som gäller, säger han.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!