Initiativ för rapporter om valfusk på Twitter-kanal

publicerad 14 september 2018

Efter att många bevittnat olika former av valfusk och påverkan under det svenska valet har en rad initiativ startas för att uppmärksamma och rapportera om valfusket. Bland annat har Twitterkanalen valfusk2018 startats för att samordna och organisera rapportering av fusk.

@valfusk2018 insamlar bevis på valfusk, samordnar, granskar och organiserar människor med syfte att få till stånd ett svenskt omval, enligt kanalens beskrivning.

– Det finns ett behov av att samordna alla rapporter runt om i landet, säger William Johansson som är initiativtagare till kanalen.

Han menar att det är uppenbart att det förekommit valfusk och att detta i stort sett endast har drabbat Sverigedemokraterna, Alternativ för Sverige och andra nya partier som hamnat i spalten Övriga.

Till kanalen uppmanas andra Twitter-användare att rapportera in misstänkt valfusk, lägga upp skärmdumpar, länkar och även rapportera in fusk till diverse myndigheter. Sedan valnatten har många användare på Twitter också taggat hashtagen #valfusk i sina tweets.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.