Inget åtal mot Nordfronts chefredaktör

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 14 december 2021
- av Per Nordin
Bilder från manifestationen i Härnösand till vänster. Till höger Martin Saxlind.

I höstas genomförde polisen en husrannsakan hos Nordfronts chefredaktör Martin Saxlind efter att denne misstänktes ha arrangerat en minnesmanifestation för att hedra Tommie Lindh som mördats av en sudanesisk migrant.

Senare slog Härnosands tingsrätt fast att rannsakan var olaglig. Nu står det även helt klart att något åtal heller inte kommer att väckas.

Nordfront skriver att Härnösandspolisen trots en mycket utdragen utredning inte lyckades få åklagaren att åtala Saxlind – helt enkelt eftersom bevisningen i fallet var undermålig.

Det var den 29 september som Saxlind utsattes för en husrannsakan. Polisens motivering till denna var att han påstods ha arrangerat en minnesmanifestation för att hedra Tommie Lindh, veckan efter mordet på denne – något som polisen rubricerade som brott mot ordningslagen.

Härnösands tingsrätt kom dock snabbt fram till att det inte fanns några giltiga skäl att göra någon husrannsakan och samtliga beslag hävdes. Dels bedömdes det påstådda brottet som mycket ringa och dels hade polisen ingen rätt att gå igenom Saxlinds datorer och hårddiskar – eftersom dessa innehöll källskyddat material.

Trots att polisen fick bakläxa av tingsrätten valde de ändå att kalla chefredaktören till förhör.

– Polisen höll ett kort telefonförhör med mig där jag förklarade att på grund av att polisen ljugit för mig under utredningens gång var jag inte intresserad av att svara på några frågor. Utöver det nekade jag till brott och sa att jag uttalar mig i en eventuell rättegång, säger Martin Saxlind själv i Nordfront.

Polisen skickade sedan utredningen till åklagarmyndigheten men kammaråklagare Hanna Floredal konstaterade krasst att något åtal inte kommer att väckas helt enkelt eftersom bevisningen i fallet är alldeles för svag.

Det föreligger inte tillräckliga skäl att väcka åtal, eftersom man med hänvisning till bevisningen på objektiva grunder inte kan förvänta sig en fällande dom”, skriver åklagaren.

– Det här är en positiv nyhet och ett korrekt beslut av åklagaren. Härnösandspolisen har varit helt snett ute i hela sin utredning och jag har lämnat in klagomål mot dem till både JO och JK, kommenterar Saxlind.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.