Hundratals kyrkor kan snart säljas ut

publicerad 12 oktober 2022
- av Redaktionen
Listerby kyrka i Ronneby församling.

Svenska kyrkan har under de senaste tjugo åren redan sålt av cirka 100 kyrkor. Medlemsantalet fortsätter dock att sjunka drastiskt – vilket leder till att ytterligare hundratals kyrkor kan komma att säljas under de kommande åren.

– Det har ju med krympande resurser och minskade medlemsantal att göra inom Svenska kyrkan, och även inom frikyrkorna naturligtvis. Det här ser vi statistiskt nu att på ett tjugotal år kommer det att halveras, medlemsantalet inom Svenska kyrkan, om det inte görs någonting akut, säger Annika Malm, Kyrkorådets ordförande, till SVT.

Hon pekar på att man sedan millennieskiftet redan har sålt av ett hundratal kyrkor – och att detta ”bara är början” på en trend som kommer att bli betydligt vanligare med åren. I Västra Götaland har ett antal kyrkor redan sålts för att finansiera den övriga verksamheten och flera pastorat kommer också att behöva slås ihop till större sådana för att ekonomin ska gå ihop.

Annika Malm medger att det med färre kyrkor kommer att bli svårare att nå de människor som ser kyrkan som en trygg plats som de är i behov av och att det kan finnas en risk att minskad kyrklig närvaro leder till att fler hamnar i kriminalitet.

– Det kan ju hända att de söker sig till andra grupper, och det har vi ju sett, att det finns mindre bra grupper kanske, där man känner att man får en trygghet och är en person som blir sedd. Kriminella gäng till exempel, som många unga killar kan söka sig till, om de känner att de blir sedda där.

Svenska kyrkan hade förra året cirka 5,6 miljoner medlemmar – vilket innebar att 53,9 procent av befolkningen var medlemmar i kyrkan. Detta kan jämföras med 1972 då kyrkan hade drygt 7,7 miljoner medlemmar – eller 95,2 procent av befolkningen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.