Henrik Evertsson frias i tingsrätten

Estoniakatastrofen

publicerad 8 februari 2021
- av Sofie Persson
Henrik Evertsson blir intervjuad av SVT efter rättegången.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson blev anklagade för att ha brutit mot gravfriden vid Estonia efter sina filmningar till den banbrytande dokumentärfilmen ”Estonia – fyndet som ändrar allt”. Nu har tingsrätten friat de båda från anklagelserna och menar att Estonialagen inte kan tillämpas i det här fallet.

Förra året släpptes dokumentärfilmen ”Estonia – fyndet som ändrar allt” och skapade många frågor om vad som egentligen hände när M/S Estonia förliste den 28 september 1994 och tog 852 liv. Filmen visade bland annat ett tidigare okänt hål i skrovet och har satt hård press på både Sveriges och Estlands regering. Den sistnämnda har bland annat krävt att nya dykningar genomförs – redan innan filmserien släpptes.

Den 15 december 1994 deklarerade statsminister Ingvar Carlsson att de omkomnas kroppar inte får hämtas utan ska bli kvar i havet och under våren 1995 ingår Sverige, Estland och Finland i ett avtal om gravfrid. Det är den gravfriden som åklagaren menat att journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson brutit emot när de gjorde dokumentärfilmen. Nu har de blivit friade från anklagelserna i Göteborgs Tingsrätt.

Tingsrätten skriver att de kan konstatera att båda männen utövat undervattensverksamhet i området kring Estonia som omfattas av den så kallade gravfriden och därför skulle kunna omfattas av den så kallade Estonialagen. Tingsrätten skriver dock ”att männen, som båda är svenska medborgare, inte kan straffas eftersom de har utfört gärningen från ett tyskflaggat fartyg på internationellt vatten.

Tingsrätten bekräftar med andra ord att det faktum att de två svenskarna utgått från en tysk båt och därmed rent juridiskt tyskt territorium och därför inte kan omfattas av den så kallade Estonialagen, som Tyskland inte skrivit under.

Det var en lite obehaglig känsla att vara åtalad för brott. Men idag är man glad och jag hoppas att det här är slutet på den här processen. Samtidigt har de tidigare sagt att de är villiga att gå vidare med det här, säger Linus Andersson till statskanalen SVT efter rättegången.

Även Henrik Evertsson är lättad och tycker det verkar som att domstolen lyssnat på deras invändningar.

Det känns väldigt skönt. Vi hade många invändningar mot att bli dömda som det verkar som att domstolen lyssnat på. Jag hoppas att det här leder till att grävande journalistik i framtiden kommer att diskuteras så brett som det har gjorts som nu.

Fallet är den första gången som ”lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia” har prövats rättsligt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!