Estland kräver nya dykningar vid Estonia

Estoniakatastrofen

publicerad 13 oktober 2020
- av Markus Andersson
Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu.

Nya dykningar vid Estonias vrak måste göras så snart som möjligt. Det kräver nu den estniska regeringen, för att en gång för alla gå till botten med vad som egentligen orsakade förlisningen. Den svenske inrikesministern Mikael Damberg (S) är dock skeptisk och vägrar ge klart besked.

I ett signerat brev till den svenska regeringen skriver Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu att länderna gemensamt snabbt måste genomföra åtgärder som förutsätter en storskalig dykoperation vid vraket.

Det handlar bland annat om att identifiera hur vraket ligger, huruvida färjan har vridit på sig under årens lopp, att undersöka havsytan under och kring fartyget, identifiera eventuella hål i fartyget och dokumentera var hålen finns någonstans och vad det handlar om för skador samt ”identifiera skadans natur, när den inträffat och dess möjliga roll när färjan sjönk”.

Med andra ord ger man i praktiken uttryck för att säkerställa orsaken till Estonias förlisning och huruvida det uppmärksammade hållet i skrovet var orsaken till förlisningen samt vad som kan ha orsakat detta.

Estlands regering vill också att Sverige utnämner en kontaktperson ”på politisk nivå” som ska förbereda den omfattande utredning som man vill se, och att även anhörigorganisationer ska vara delaktiga i projektet.

Mikael Damberg (S) som är ansvarig minister i Sverige vill dock att frågan ska ”diskuteras” mer först och vill helst också att man istället för en dykoperation ser över ”alternativa åtgärder”. Han motiverar detta med samma argument som den svenska regeringen gjort under de dryga 25 år som passerat sedan förlisningen: att det är av yttersta vikt att gravfriden inte kränks eftersom man ”månar om de döda”.

Det finns ett behov av att gemensamt diskutera möjliga alternativa åtgärder och analysera förutsättningarna för dessa på ett sätt där man tar med i beräkningarna den den internationella överenskommelsen om gravfrid för att skydda Estonia från alla former av störande aktiviteter”, skriver Damberg bland annat i sitt svar.

De nya uppgifter som framkommit i och med Henrik Evertssons omtalade dokumentär har fått den etniska regeringen att mana till handling. Så sent som förra veckan höll man ett kabinettmöte där man kom fram till att en undervattensoperation måste bli till för att få klarhet i de uppkomna frågorna om förlisningen.

Trots de nya uppseendeväckande avslöjanden som gjorts om Estonia och fartygets förlisning är såväl regering som riksdag betydligt mer passiv i Sverige – även om exempelvis Sverigedemokraterna faktiskt har förespråkat att nya dykningar görs vid vraket.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!