Här är aktivisterna bakom Säpos kartläggning av oppositionella

Totalitära samhällsutvecklingen

  • En färsk rapport från Säkerhetspolisen och Totalförsvarets forskningsinstitut FOI brännmärker en lång lista av oppositionella i Sverige.
  • Oberoende medier, bloggare och konstnärer betecknas i hätska ordalag - så som "antidemokratiska extremister".
  • Bakom rapporten ligger tre politiskt drivna aktivister som har en tidigare bakgrund med att kartlägga oliktänkare i Sverige.
publicerad 30 juni 2023
- av Isac Boman
De tre aktivisterna från vänster: Anna Lioufas, Hannah Pollack Sarnecki och Mathilde Jarlsbo.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Nya Dagbladet kunde nyligen uppmärksamma den ”rapport” under rubriken “Rutten demokrati – Konspirationspropaganda, rasism och våld” – som tagits fram av Totalförsvarets forskningsinstitut på uppdrag av Säkerhetspolisen. Där utmålar man i ett mycket högt tonläge i princip samtliga organisationer, nätverk och ett stort antal privatpersoner som på olika sätt ifrågasatt officiella narrativ i Sverige som “antidemokratiska extremister”.

En genomgång visar att samtliga tre personer som författat rapporten är drivna politiska aktivister och även har en tidigare historik av att misstänkliggöra systemkritiker. Fokus för aktivismen ligger framförallt i att utmåla fredliga och traditionellt legitima former av demokratisk samhällskritik som allvarliga samhällshot och som politiskt “högerextrema”.

Hannah Pollack Sarnecki

Det kanske mest välkända namnet i trion är 41-åriga Hannah Pollack-Sarnecki – dotter till den massmedialt flitigt anlitade kontroversielle judiske kriminologen Jerzy Sarnecki, som framförallt gjort sig känd för att under många år förneka sambandet mellan Sveriges invandringspolitik och den ökade brottsligheten i landet.

Pollack-Sarnecki är framförallt engagerad anti-nationalist och har bland annat undertecknat en debattartikel som tar politisk ställning mot Sverigedemokraterna och partiets syn på svensk kultur som betecknas som ”essentialistisk och förlegad”. Tidigare har hon även skrivit rapporten ”Fascismens gröna rötter: konspirationsteorier, kris och kollaps”, där hon i dramatiska ordalag kopplar samman fredlig kritik mot globalisering och vaccintvång med blodiga terrordåd och våldsamma obskyra former av nationalism.

Hannah Pollack Sarnecki i ett panelsamtal vid den svenska Förintelsemyndigheten Forum för levande historia. Foto: faksimil/FFLH/Youtube

Hon har anlitats i flera sammanhang av skattefinansierade SVT där hon bland annat hunnit med att misstänkliggöra den fredliga lastbilskonvojen ”Freedom Convoy”, vars demonstranter sedermera hårdfört slogs ned av Trudeau-regimen i Kanada i kraft av krigslagar som man införde i samband med protesterna utanför parlamentet i Ottawa. I egenskap av ”expert” på statstelevisionen har hon även uttryckt att vaccinkritiker hotar ”den liberala demokratins legitimitet” – och beskriver vaccinkritik som en form av “rysk propaganda”.

Anna Lioufas

46-åriga Anna Lioufas är inte lika känd för allmänheten som Pollack-Sarnecki, men har tidigare arbetat vid såväl Polismyndigheten, Brå och regeringskansliet.

I sociala medier är hon tydlig med sitt engagemang för hbtq-lobbyn, sina antipatier gentemot USA:s tidigare republikanske president Donald Trump och sitt stöd till den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM.

Anna Lioufas på Twitter.

Tidningen Samnytt har gått igenom en stor del av hennes sociala interaktioner, där framgår det att hon ”gillat” eller delat vidare SD-fientliga inlägg och kommentarer som bland annat uttrycker förbittring över att det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige tillåts demonstrera som andra partier.

Går runt i stan med familjen och tydligen har ’alternativ för sverige’ fått tillstånd att hålla nåt jävla tal. Det är den SJUKASTE SKITEN ja nånsin hört. Kokar och mår fysiskt illa av orden som sägs. Rasism kan dra åt helvete!!!”, lyder ett av inläggen som hon gillat.

Mathilde Jarlsbo

Den tredje författarinnan till rapporten är Mathilde Jarlsbo, 26 år och utbildad kriminolog, hon har bara arbetat för FOI i ett knappt år.

I en intervju med Lunds universitet framhäver hon att hon ägnar dagarna åt att analysera hur ”antagonister med hjälp av digitala medel kan utgöra ett hot mot demokratin” och hur dessa kartläggs.

Mathilde Jarlsbo med FOI:s knappnål. Foto: Linkedin

– Genom bedömning av hot och risker, utvärdering av förmågor och strukturer samt datainsamling syftar det vardagliga arbetet till att bedriva studier och forskning som kan bidra till ökad kunskap, kvalitet och säkerhet.

Även Jarlsbo har tidigare arbetat med en rapport som går hårt åt systemkritiska journalister – under rubriken ”Sa någon valfusk? – Informationsmiljön på sociala medier i samband med valrörelsen 2022″. I denna kopplas svenska alternativa medier och opinionsbildare ihop med botar och spridande av desinformationskampanjer riktade mot de stora politiska partierna, där man även försöker misstänkliggöra de aktörer som lyft frågan om eventuella oegentligheter i samband med valet i Sverige.

Fakta: Säpo/FOI

Säkerhetspolisen (Säpo) är en av Sveriges två operativa polismyndigheter, där den andra är Polismyndigheten. Säkerhetspolisens angivna uppgift är att skydda Sveriges medborgares fri- och rättigheter, den nationella säkerheten och det demokratiska statsskicket. Myndighetens chef utses av regeringen.

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) är en statlig förvaltningsmyndighet som sorterar under Försvarsdepartementet och som ska bedriva forskning för såväl civilt som militärt försvar för att "värna Sveriges suveräna rättigheter och svenska intressen".

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!