Greenpeace genomförde aktion mot Oskarshamns kärnkraftverk

publicerad 5 mars 2014

Aktivister från miljögruppen Greenpeace intog under onsdagsmorgonen kärnkraftverket i Oskarshamn. Syftet var att leverera ett pensionsbesked till svensk kärnkraft.

Ett 20-tal Greenpeaceaktivister hängde upp en banderoll – utformad som ett orange pensionsbrev – på byggnaden till reaktorn O2.


Annonser:


”Bakgrunden till aktionen är att 4 av Sveriges reaktorer år 2014 passerat sin tekniska livslängd. En ny rapport visar att gamla kärnkraftverk leder till nya, ökade risker”, skriver Greenpeace på sin hemsida.

Enligt polisen i Kalmar län frihetsberövades totalt 24 aktivister. Åklagare rubricerar händelsen som grovt olaga intrång och ska senare ta ställning till eventuella anhållanden.

Oskarshamnsverkets Kraftgrupp (OKG), som äger och driver kärnkraftverket, meddelar att samtliga rutiner relaterat till obefogade intrång har fungerat.

Aktionen är en del i en kampanj som Greenpeace har startat. Bland annat pågår det just nu en namninsamling till Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Mats Persson. Sloganen lyder: Det är tid för pension. Framtiden är förnybar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.