Gravt autistisk tonåring dumpades i Sverige

publicerad 13 april 2021
- av Per Nordin
Mannen är ursprungligen från Iran.

En svårt handikappad ung man från Iran dumpades i Sverige för fyra år sedan. Mannens mamma återvände till Mellanöstern och sedan dess har mannen varit på ett sjukhem utanför Timrå.

Mannen är idag 21 år, omyndig och gravt autistisk. Han behöver tillsyn hela dygnet och är tungt medicinerad. Mannen kan inte göra sig förstådd och är tidvis aggressiv och utåtagerande. Han kom till Sverige från Iran fem år sedan, då han var 16 år. 2017 övergavs han av sin mamma när hon återvände till hemlandet. Sedan dess han han varit på ett sjukhem i Hamsta utanför Timrå. Han är ensam i hela huset, förutom sina vårdare, rapporterar skattefinansierande SVT.

Mannen ska egentligen utvisas, men är så pass handikappad att det inte varit möjligt. Han saknar även giltiga resehandlingar för att kunna återvända till Iran. Föräldrarna är spårlöst försvunna och besked från Irans ambassad gör gällande att hans föräldrar måste skriva under för att de ska kunna utfärda ett nytt pass. I höstas kom beslutet att mannen skulle utvisas.

Migrationsverket tar inte längre något ansvar för honom och det är därför Timrå kommun har tvingats rycka in.

Hittills har mannen kostat Sverige över 11 miljoner i vård- och omsorgskostnader och ingen lösning är ännu i sikte.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!