Minst 85 av Sveriges 290 kommuner rapporterar problem med oseriösa hyresvärdar, enligt en ny kartläggning från Hem & Hyra och SVT Nyheter. I flera fall rör det sig om så kallade slumvärdar som medvetet försummar sina fastigheter och låter hyresgäster bo i undermåliga förhållanden.
Situationen är särskilt allvarlig i vissa mindre kommuner, där myndigheterna saknar tillräckliga resurser för att hantera problemet effektivt.
Hem & Hyra och SVT Nyheter har under flera månader granskat problemets omfattning i Sverige genom enkäter, fältundersökningar och djupgående myndighetsresearch.
Granskningen visar att 85 kommuner, en tredjedel av de som svarade på en utskickad enkät, har upplevt problem med oseriösa hyresvärdar under det senaste året.
Många hyresvärdar har trotsat regler och ålägganden och fortsatt låta hyresgäster leva i undermåliga miljöer.
I Sverige växer nu en grupp hyresvärdar fram som tjänar pengar på andras misär. I Hem & Hyras och SVT Nyheters granskning uppger 85 kommuner att de har problem med oseriösa hyresvärdar. https://t.co/SdcPVpFLUK
— Hem & Hyra Stockholm (@HemHyraSthlm) September 30, 2024
Olika förklaringsmodeller
I kommuner som Åstorp, Luleå och Enköping har Hem & Hyra rapporterat om misskötta fastigheter, trots att kommunerna hävdat att de inte har sådana problem.
På frågan varför kommunerna svarat nej på om de har problem med oseriösa hyresvärdar skiljer sig svaren åt.
– Det finns säkerligen objekt som inte ligger på vårt bord som behöver åtgärder, säger en talesman för Luleå kommun till granskarna.
I Enköping visade granskningen att kommunen haft ärenden under 2023 som nu avslutats, trots tidigare påståenden om att inga problem funnits.
I Åstorp uppger kommunen att de inte har några ärenden i de aktuella fastigheterna, trots att en hyresvärd i kommunen så sent som förra året fanns på Hem & Hyras lista över landets värsta hyresvärdar.
Hyresgäster tvingas bo med fukt, mögel och ohyra i flera år. 85 kommuner har problem med oseriösa hyresvärdar. Men trots att det finns ett färdigt lagförslag som skulle kunna stoppa slumvärdarna är det inget som justitieministern prioriterar. https://t.co/bJJu4VaIAQ
— Hem & Hyra Stockholm (@HemHyraSthlm) October 2, 2024
Oklara roller och ansvar
I flera fall verkar kommunerna vara osäkra på sitt tillsynsansvar. I Hällefors kommun fick hyresgäster som anmält misstänkt misskötsel av sina bostäder svaret att kommunen inte kunde agera eftersom det rörde sig om en privat hyresvärd.
Peter Wiker, utvecklingsstrateg i Hällefors, förklarade att kommunen hade ”massor med fastigheter som står och förfaller”.
Efter att SVT kontaktat kommunen med bevis på att det faktiskt är deras ansvar att utöva tillsyn över privata hyresvärdar, ändrar han sin ståndpunkt.
– Det var ni som hade rätt. Kommunen har tillsynsansvar, och det var ju bra, det vore bra om man kom tillrätta med de här husen.
Sölvegårds fastigheters ägare har en 230 kvadratmeter stor poolvilla och en röd Lamborghini parkerad på uppfarten.
Samtidigt tvingades bolagets hyresgäst Luna Larsson bo i mögel. I samarbete med SVT Nyheter granskar Hem & Hyra Sveriges oseriösa hyresvärdar, som numera finns i… pic.twitter.com/9peVB9h1bO— G.Strand (@GStrand45) October 1, 2024
Brist på resurser och stöd
Många kommuner står inför problemet att de saknar resurser för att bedriva en effektiv tillsyn. Totalt har 74 kommuner rapporterat att de behöver fler verktyg, skärpt lagstiftning och snabbare processer för att hantera problemen med oseriösa hyresvärdar.
Granskningen avslöjar att vissa kommuner saknar uppsökande verksamhet, vilket gör att de inte har kännedom om hälsofarliga hyreshus. Omkring tjugo kommuner uppger att de inte bedriver någon uppsökande tillsyn.
Exempel på sådana kommuner är Överkalix, Lilla Edet, Leksand, Ovanåker, Kalix, Västervik och Kumla.
Överkalix påpekar att de är en liten kommun med begränsade möjligheter att kontrollera eller hantera sådana frågor.
– Det finns i nuläget inga resurser för uppsökande verksamhet, förklarar en kommunrepresentant.
Lilla Edets miljöinspektör förklarar i sin tur att hon är ensam ansvarig för hälsoskyddstillsyn, vilket gör att flerfamiljsbostäder inte kan prioriteras på grund av resursbrist.
Leksand och Ovanåker uppger att de inte bedrivit någon tillsyn i flerbostadshus under den aktuella perioden, och kommuner som Kalix, Västervik och Kumla agerar endast efter klagomål.
Folkhälsomyndigheten uppmanar till förebyggande tillsyn
Trots dessa svårigheter vill Folkhälsomyndigheten att kommuner ska arbeta mer förebyggande. Myndigheten har därför tagit fram en vägledning som fokuserar på hur kommuner kan bedriva uppsökande bostadstillsyn.
Karin Ljung Björklund är enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
– Tillsynen sker idag traditionellt utifrån klagomål men man vill gärna inte ens komma till det stadiet att det behöver klagas, säger hon i en kommentar.
Hon betonar vikten av förebyggande arbete för att undvika att boende behöver lida under dåliga förhållanden.
Problem även i storstäderna
Det är dock inte enbart mindre kommuner som drabbats och plågas av slumvärdar. Även Sveriges största städer – Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping – rapporterar problem med oseriösa hyresvärdar.
Trots sin storlek och sina resurser upplever dessa städer liknande problem med att upprätthålla goda boendemiljöer för sina invånare.
Utan tillräckliga resurser och ett förebyggande tillsynsarbete kommer problemet med slumvärdar sannolikt att fortsätta växa, med hyresgästerna som de stora förlorarna, menar de ansvariga bakom granskningen.