Göteborgare lånade böcker fast biblioteket var stängt

publicerad 10 november 2023
- av Sofie Persson
"Alla behandlade allas vårt bibliotek kärleksfullt" låter bibliotekspersonalen meddela.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under Allhelgonadagen lånades det ut 246 böcker på Göteborgs stadsbibliotek trots att det hade stängt.

Personalen hade glömt att låsa en av dörrarna till biblioteket som egentligen skulle vara stängt under den röda dagen. Göteborgare fick därför intrycket att stadsbiblioteket var öppet. Händelsen upptäcktes när en ur personalen gick förbi och såg att det var besökare i byggnaden.

Bibliotekarien Helen Ekdahl beskriver att hon möttes av ett “otroligt lugn” när hon kom till byggnaden.

Folk gjorde vanliga sysslor som att läsa tidningar, söka böcker och låna böcker, säger hon till skattefinansierade P4 Göteborg.

När personal kom på plats talade man om för besökarna att det skett ett misstag och att biblioteket egentligen var stängt, varpå alla lugnt avslutade sina sysslor och lämnade byggnaden. På barnavdelningen hade några noterat att det saknades personal, men annars var det få som lade märke till det.

“Det goda i samhället”

De är vana att göra sin grej och de känner sig uppenbarligen trygga i lokalen utan att vi är där, vilket är positivt, säger Ekdahl.

Händelsen har fått uppmärksamhet internationellt på grund av den respekt som visades för biblioteket trots att det inte fanns någon personal på plats.

I en värld som ofta präglas av rubriker om kaos och oenighet står berättelsen om Göteborgs bibliotek som ett bevis på det goda som finns inbyggt i samhället“, skriver vetenskapstidningen ZME Science.

Under dagen lånade göteborgare 246 böcker och biblioteket hade totalt 446 besökare. Göteborgs stadsbibliotek tackar alla besökare för att ha behandlat det med kärlek.

Alla behandlade allas vårt bibliotek kärleksfullt – precis så som det ska vara. Tack för i lördags, Göteborg!“, skriver man i ett inlägg på Facebook.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!