En återkommande metod för de kriminella gängen att få tillgång till sekretessbelagda eller hemliga uppgifter är att inleda sexuella relationer med kvinnliga polisanställda.
Sedan 2018 har minst 513 anmälningar om misstänkta läckor gjorts och ett 30-tal polisanställda har fått sparken eller sagt upp sig efter att de pekats ut som säkerhetsrisker.
Bonnierägda Dagens Nyheters granskning visar att det i minst 14 fall handlade om polisanställda som lämnat ut hemliga uppgifter direkt till gängkriminella aktörer – samt att läckorna sammanföll med flera attentat där människor skadades eller dödades.
– Det är farligt för demokratin. Folk riskerar att tappa tron på samhället, säger Martin Valfridsson, avdelningschef för Särskilda utredningar på polisen, till tidningen.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) uppger att han snart ska träffa polisledningen för att diskutera avslöjandet och ”överväga behovet av ytterligare åtgärder”.
– Det här är väldigt allvarliga uppgifter. Att läcka känslig information till kriminella är brottsligt och kan få mycket skadliga konsekvenser för polisarbetet. I förlängningen riskerar det att underminera tilltron till rättsväsendet och att skada demokratin, säger han.
Skadar allmänhetens förtroende
Rikspolischef Petra Lundh säger till Bonniertidningen Expressen att hon ”förstår att detta är skadligt för allmänhetens förtroende” när polisanställda inleder kärleksrelationer med grova brottslingar.
Hon pekar dock på att samtliga anställningar redan är säkerhetsklassade och att man också arbetar med information och samtal för att undvika att liknande sker.
– Vi har även obligatorisk utbildning i säkerhetsskydd och vi genomför informationskampanjer. Detta gör att man förhoppningsvis anmäler alla avvikande beteenden antingen till sin chef eller till säkerhetsavdelningen, både om man ser en kollega som har ett avvikande beteende eller om man själv skulle bli kontaktad av någon.
Samtidigt menar hon att ”vi har nog historiskt sett varit ganska naiva” och att det krävs ytterligare satsningar.
Flera polisanställda som tvingats bort efter att det uppdagats att de haft relationer eller olämpliga kontakter med kriminella aktörer har sedan fått jobb på andra svenska myndigheter.