Fortsatta gränskontroller

publicerad 17 oktober 2017
Gränskontroll i Helsingborg

Regeringen avser förlänga gränskontrollerna vid inre gräns. Beslutet förväntas ge Polismyndigheten rätt att utföra gränskontroll vid alla landets inre gränser, det vill säga både luft-, sjö- och landgränser mot ett annat Schengenland.

Med anledning av säkerhetsläget i Europa och den hotbild som finns mot Sverige och Schengenområdet, meddelade regeringen den 12 oktober att Sverige avser ta beslut om att förlänga gränskontrollerna vid inre gräns, i hela riket.

Beslutet förväntas ge polisen rätt att utföra gränskontroll vid alla landets inre gränser, och arbetet med att anpassa det operativa polisarbetet till de nya förutsättningarna kommer nu att påbörjas, säger Patrik Engström, chef för polisens nationella gränspolissektion.

Till skillnad från tidigare kommer beslutet grundas på artikel 25 i Schengens gränskodex (2016/399), som tillåter införandet av tillfälliga inre gränskontroller vid allvarliga hot mot den inre ordningen och säkerheten, och gäller till 11 maj 2018.

Fram till dess att beslutet har fattats, gäller dock det tidigare beslutet om gränskontroller i utvalda hamnar och gränsövergångsställen i region Syd och Väst.

Även Danmark, Tyskland och Österrike har aviserat att de kommer genomföra gränskontroller vid inre gräns med stöd av artikel 25.

 

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.