Folkrättsexperterna: “Ericsson kan ha begått människorättsbrott”

publicerad 2 mars 2022
- av Sofie Persson
Advokaterna Sten de Geer och Kjell Jönsson th.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I samband med den hemliga internutredning som läckt från Ericsson menar experter nu att telecomföretaget kan ha gjort sig skyldigt till brott mot mänskligheten genom att indirekt ha finansierat terrororganisationen IS genom sin verksamhet i Mellanöstern.

Min bedömning är att man inte kan fatta något annat beslut än att inleda en förundersökning om eventuella brott, medhjälp till brott mot mänskligheten, säger advokaten Sten de Geer.

Det var i mitten av februari som telecomjätten Ericsson bekräftade att man betalat pengar till Islamiska Staten för att få använda deras transportvägar i Irak. Däremot hävdade vd:n Börje Ekholm att man inte kunde fastställa vem som var den slutgiltiga mottagaren av betalningarna, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Kidnappad av IS

I en hemlig internutredning gjord av Ericsson, som det internationella journalistnätverket ICIJ och Uppdrag Granskning tagit del av, framkommer att företaget gjorde affärer under terrorgruppens framfart när man byggt nytt mobilnät åt en av Iraks största mobiloperatörer Asiacell i staden Mosul.

I utredningen framkommer bland annat att en arbetsledare blivit kidnappad av terrorgruppen, efter att han blivit uppmanad av Ericsson att uppsöka dem för att be om tillstånd att fortsätta arbeta i området. Arbetsledaren tvingades sedan ringa upp sin projektledare för att be om mer pengar till IS, närmare 20 miljoner kronor, för att de skulle kunna fortsätta arbeta i området, varpå projektledaren för Ericsson valde att lägga på luren och stänga av telefonen.

Projektledaren vittnar sedan om att Asiacell, Ericssons kund, gjorde en överenskommelse med terrorgruppen för att låta Ericsson fortsätta arbeta i området. I utredningen konstateras också att de tre stora mobiloperatörerna i området kommit överens med IS. Alla är kunder till Ericsson.

Brott mot mänskligheten

Advokaterna Kjell Jönsson och Sten de Geer, båda experter inom folkrätt, menar att företaget nu kan vara skyldiga till medhjälp till brott mot mänskligheten, rapporterar skattefinansierande SVT.

Min bedömning är att en åklagare som får den här rapporten i sin hand inte kan fatta något annat beslut än att inleda en förundersökning om eventuella brott, medhjälp till brott mot mänskligheten, säger Sten de Geer.

Jönsson uttrycker förhoppningar om att dokumentet lämnas över till polisen och förtydligar också att han inte vill ha det i sitt hem på grund av risken för husrannsakan.

Jag hoppas att det här dokumentet kommer att överlämnas till polis och åklagare av Ericsson självmant när det kommer fram att det finns, säger han.

Även de Geer påpekar att om Ericsson inte haft uppsåt så har man ändå medvetet betalat pengar till en kriminell organisation, vilket kan utgöra ett människorättsbrott.

Ericsson har inte haft någon önskan eller uppsåt att det ska begås brott mot mänskligheten, men man har betalat till IS i medvetande om att man betalar det här till en organisation som i stort sett uteslutande sysslar med kriminell verksamhet och brott mot mänskligheten, säger Sten de Geer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!