Fler svenskar ska ta fjärde vaccindos

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 6 april 2022
- av Redaktionen

Folkhälsomyndigheten uppmanar nu alla personer över 65 år att ta en fjärde vaccindos mot covid-19. Socialminister Lena Hallengren utesluter dock inte att fler åldersgrupper ska ”erbjudas” en fjärde spruta.

– Eftersom vi fortfarande ser en betydande smittspridning både i Sverige och i andra länder i kombination med att vaccinskyddet nu börjar avta i denna grupp är det motiverat att erbjuda fler åldersgrupper en andra påfyllnadsdos, hävdar Karin Tegmark Wisell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har svenskar som är 80 år eller äldre uppmanats att ta en fjärde vaccindos – något cirka hälften av dem också har gjort, men nu utökar man alltså rekommendationerna ytterligare.

Folkhälsomyndigheten pekar på att det snart är cirka fyra månader sedan svenskar över 65 år fick den tredje dosen (den första påfyllnadsdosen) och att den fjärde injektionen (den andra påfyllnadsdosen) bör genomföras efter att fyra månader passerat sedan den senaste sprutan.

Socialminister Lena Hallengren (S) berättar att vaccinprogrammen sponsrats med ytterligare 1,2 miljarder kronor från statskassan och utesluter heller inte att fler åldersgrupper framöver kommer att uppmanas att ta en fjärde spruta.

– Det gör att vi tar höjd för om ännu större grupper eller hela den vuxna befolkningen skulle behöva en fjärde dos. Vi behöver beredskap för det, menar hon.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.