Fällande dom i streetrace-mål

publicerad 7 december 2017

Nyligen kom en dom som är viktig för polisens hantering av fordon som används vid streetrace. Svea hovrätt dömde att ett beslagtaget fordon inte skulle återlämnas till sin ägare utan anses förverkad.

Den fällande domen visar att förföljandet av det misstänkta fordonet inte alltid behövs. Bevisning kan utgöras av dokumentation om att fordonet används tillräckligt ofta vid dessa typer av olagliga tävlingar. Det innebär att polisen kan beslagta bilen när den står parkerad, vilket är trafiksäkrast för alla.

Hovrätten fastställde tingsrättens dom och bilen ska därmed förverkas, förutsatt att Högsta domstolen inte tar upp ärendet till prövning.

Det brott som ligger till grund för förverkandet i detta fall är upprepade fall av grov vårdslöshet i trafik, enligt 1§ Lag om straff för vissa trafikbrott.

 

Källa: polisen.se
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.