Få häktade i rekordmånga dödsskjutningar

publicerad 16 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Gatuvåldet skenar i Sverige.

Gatuvåldet i Sverige och i synnerhet skottlossningar och skjutningar når nya rekordnivåer. Samtidigt går gärningsmännen fria och de gängrelaterade morden beskrivs som “svåra att klara upp”.

Antalet dödsskjutningar i år är nu uppe i 42 stycken – rekordmånga jämfört med tidigare år. Det är redan nästan lika många som under hela förra året – 2021 skedde det totalt 45 dödsskjutningar under året. Samtidigt sitter det misstänkta frihetsberövade i mindre än en fjärdedel av mordutredningarna.

Att det är så få som sitter frihetsberövade beror på att den här typen av gängrelaterade brott är svåra att klara upp och det tar oftast lång tid innan man kan gripa någon, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen.

Om ett fall trots allt blir uppklarat, vet man det kanske först efter ett eller två år. Detta till skillnad från andra mord där man ofta har en gripen person nära inpå dådet. Här får man i stället räkna med att spana intensivt och tålmodigt på lång sikt. Vilket i förlängningen innebär att bevisföring tar tid, säger kriminologen vidare.

– Många som är misstänkta kan dessutom ha stuckit utomlands. Den här typen av dödligt våld är tyvärr svåruppklarat avslutar Sven Granath.

Tilläggas kan att statistiken endast visar upp antalet bekräftade döda i skjutningar, antalet skjutningar utan dödsoffer är betydligt högre än så.

Bekräftade dödsskjutningar hittills i år:

Augusti: 2
Juli: 6
Juni: 3
Maj: 5
April: 8
Mars: 4
Februari: 7
Januari: 7

Bekräftade dödsskjutningar tidigare år:
2021: 45
2020: 47
2019: 45
2018: 43
2017: 36

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!