Extra pengar till polisen

publicerad 13 april 2016
Efter ökade utryckningar till bråk på asylboenden, gränskontroller och ökat terrorhot har polisen krävt mer pengar

Polisen får mer pengar. Totalt handlar det om 283 miljoner kronor extra, vilket framgick när regeringen presenterade vårbudgeten på onsdagen.

Migrationen till Sverige medför en extra belastning på polisen, både när det gäller gränskontroller och insatser på asylboenden. De extra resurserna ska användas för att möta upp behovet av de ökade kostnaderna.

– Det är otroligt viktigt att regeringen har fångat våra omedelbara behov. Jag ser fram emot den fortsatta dialogen med våra uppdragsgivare om hur de långsiktiga behoven ska lösas, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Rikspolischefen har tidigare meddelat att det krävs ytterligare 700 civilanställda för att avlasta kärnverksamheten med framför allt gränskontroller och utredningsverksamhet, men även för att frigöra resurser för arbetet mot terrorism. Tillskottet innebär att denna satsning säkras.

Polismyndigheten bedömde dock i sitt budgetunderlag till regeringen i mars 2016 att det finns ett behov av att öka antalet poliser med 2 000 och antalet civilanställda med totalt 1 300 fram till år 2020 för att bland annat klara arbetet med migration och mot terrorism. Det tillskott som beslutats idag är välkommet men ytterligare medel krävs för att öka antalet poliser och civilanställda

33 miljoner kronor av de extra pengarna är avsatta för att klara arbetet med återsändande av asylsökande som fått avslag på sin ansökan i Sverige.

Regeringen skjuter även till pengar till Migrationsverket som får 2,2 miljarder extra för att öka tryggheten och säkerheten på asylboenden.

 

Källa: polisen.seStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.