Expressenjournalist anmäld av polisen

publicerad 10 augusti 2013

Värmlandspolisen har anmält en kvinnlig reporter från kvällstidningen Expressen som presenterade sig som polis när hon ringde en granne till en man som blivit mördad. Journalisten ville ha information om en pågående mordutredning.

Expressenhuset i Stockholm. Foto: Flickr/henke/CC BY-NC-ND 2.0
Expressenhuset i Stockholm. Foto: Flickr/henke/CC BY-NC-ND 2.0

Journalisten skall, enligt grannens uttalande, ställt flera frågor. Hon ska även upprepade gånger sagt att hon ringde från polisen. Eftersom att numret som journalisten ringde ifrån var ett Stockholmsnummer blev grannen misstänksam och kontaktade polisen, rapporterar Värmlands Folkblad.

“Kan störa polisens utredning”
Enligt polisen försvårades arbetet för deras dörrknackningsteam som stötte på misstänksamhet när de skulle göra sitt jobb. Därför har man upprättat en anmälan av föregivande av allmän ställning.

– Detta skall ha skett i samband med upptäckten i går (torsdag), runt halv nio-tiden. Det är ett brott som vi rubricerar som föregivande av allmän ställning och som kan störa utredningen, säger polisens operative chef Rolf Sandberg till Värmlands Folkblad.

Expressen förnekar
Enligt Per-Anders Broberg, biträdande chefredaktör på Expressen, har man samtalat med alla reportrar som skrivit om mordet. Broberg förnekar alla anklagelser.

“Vi jobbar inte så och vi ser i nuläget ingenting som talar för att någon av våra reportrar skulle ha gjort något fel”, svarar han via e-post till Värmlands Folkblad.

Har skett tidigare på Expressen
Det är inte första gången som en journalist vid Expressen har utgett sig för att vara polis.

I samband med kidnappningsdramat kring den nuvarande Siba-vd:n Fabian Bengtsson gjorde sig Expressens Niclas Rislund skyldig till föregivande av allmän ställning. Det resulterade i 60 dagsböter.

Föregivande av allmän ställning kan ge sex månaders fängelse eller dagsböter. Skulle brottet bedömas som grovt kan det upp till två års fängelse.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!