Ex-militär spred försvarshemligheter på forum

publicerad 22 april 2021
- av Markus Andersson

En tidigare militär i 50-års åldern har dömts till åtta månaders fängelse efter att ha spridit känsliga uppgifter om hemliga svenska militära anläggningar på internetforum. Kammaråklagaren konstaterar att uppgifterna som publicerats har varit högintressanta för främmande makt.

Mannen som tidigare arbetat som reservofficer nekar till brott och menar att de uppgifter som han publicerat inte alls har varit hemliga.

– Vi tycker att domen är alldeles för hård. Tingsrätten har inte tagit hänsyn till att han blir av med sitt arbete i och med en fällande dom och det ska man kunna ta hänsyn till som en förmildrande omständighet, säger Amanda Hikes som är mannens advokat till statskanalen SVT.

Västmanlands tingsrätt
var dock av en annan uppfattning och konstaterar i domen att mannen ”obehörigen, befordrat samt röjt hemliga uppgifter om försvarsverk av hemlig natur, vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för rikets försvar.

– Det vore tjänstefel av främmande makt att inte ta sig in i sådana här forum, konstaterar kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Uppgifterna ska ha spridits mellan oktober 2015 och november 2017 och brottet den tidigare reservofficeren döms för är obehörig befattning med hemlig uppgift.

Nya Dagbladet har tidigare skrivit om hur information om hemliga militära anläggningar i Sverige spridits på särskilda internetforum och att det ofta handlat om aktiva skyddsobjekt som kartlagts. Det är också omöjligt att kontrollera exakt vilka personer och intressen som tagit del av uppgifterna.

– Ja, det är ju allvarligt. Även om det är ett slutet chattforum så vet man ju inte vilka som har tillgång till detta, därför att det här är någonting som finns på internet. Är det av intresse för någon underrättelseverksamhet så har de ju resurser att kunna ta del av den här informationen, oavsett om de är behöriga eller inte. Så det finns flera olika sätt som de kan komma åt den informationen på, säger säkerhetsexperten André Catry.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!