Ex-militär spred försvarshemligheter på forum

publicerad 22 april 2021

En tidigare militär i 50-års åldern har dömts till åtta månaders fängelse efter att ha spridit känsliga uppgifter om hemliga svenska militära anläggningar på internetforum. Kammaråklagaren konstaterar att uppgifterna som publicerats har varit högintressanta för främmande makt.

Mannen som tidigare arbetat som reservofficer nekar till brott och menar att de uppgifter som han publicerat inte alls har varit hemliga.

– Vi tycker att domen är alldeles för hård. Tingsrätten har inte tagit hänsyn till att han blir av med sitt arbete i och med en fällande dom och det ska man kunna ta hänsyn till som en förmildrande omständighet, säger Amanda Hikes som är mannens advokat till statskanalen SVT.

Västmanlands tingsrätt
var dock av en annan uppfattning och konstaterar i domen att mannen ”obehörigen, befordrat samt röjt hemliga uppgifter om försvarsverk av hemlig natur, vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för rikets försvar.
– Det vore tjänstefel av främmande makt att inte ta sig in i sådana här forum, konstaterar kammaråklagare Mats Ljungqvist.


 


Liknande artiklar: