Dokumentär: ”En räddningstjänst i kris” – jämställdhet före livräddning

publicerad 20 december 2015

Samhällsmagasinet har granskat utvecklingen inom det svenska brandförsvaret och kan vittna om hur politiska mål om mångfald och jämställdhet har gått så långt att kåren inte längre klarar av den grundläggande livräddningen på ett tillfredsställande sätt.

I det nya poängsystemet i rekryteringsprocessen till en anställning kan en erfaren brandmän få lägre poäng än någon som exempelvis kan spela musik och tala arabiska, men saknar utbildning och erfarenhet inom brandförsvar.

I reportaget granskas Södertörns Brandförsvarsförbund. Magnus Sjöholm, som är distriktsombudsman för Brandmännens Riksförbund ser allvarligt på utvecklingen i Södertörn.

– Det är folk som inte klarar rökdykarutbildningen, som sliter av sig masken och får panik, sen blir dem i alla fall godkända, säger Sjöholm.

Flera brandmän som med rädsla för att förlora sina jobb vittnar anonymt i programmet om en skrämmande utveckling där inkvoterade medarbetare stått handfallna under skarpa insatser där de exempelvis inte vågat gå upp på tak på grund av höjdrädsla och börjat gråta.

Lars-Göran Uddholm, som är chef vid Södertörns Brandförsvar, ställs mot väggen och förklarar att dialog med medborgare är viktigare än brandsläckningen.

 

Samhällsmagasinet hemsida
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.