Dokumentär: “En räddningstjänst i kris” – jämställdhet före livräddning

publicerad 20 december 2015

https://youtu.be/_Zm3NQoJuQw

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Samhällsmagasinet har granskat utvecklingen inom det svenska brandförsvaret och kan vittna om hur politiska mål om mångfald och jämställdhet har gått så långt att kåren inte längre klarar av den grundläggande livräddningen på ett tillfredsställande sätt.

I det nya poängsystemet i rekryteringsprocessen till en anställning kan en erfaren brandmän få lägre poäng än någon som exempelvis kan spela musik och tala arabiska, men saknar utbildning och erfarenhet inom brandförsvar.

I reportaget granskas Södertörns Brandförsvarsförbund. Magnus Sjöholm, som är distriktsombudsman för Brandmännens Riksförbund ser allvarligt på utvecklingen i Södertörn.

– Det är folk som inte klarar rökdykarutbildningen, som sliter av sig masken och får panik, sen blir dem i alla fall godkända, säger Sjöholm.

Flera brandmän som med rädsla för att förlora sina jobb vittnar anonymt i programmet om en skrämmande utveckling där inkvoterade medarbetare stått handfallna under skarpa insatser där de exempelvis inte vågat gå upp på tak på grund av höjdrädsla och börjat gråta.

Lars-Göran Uddholm, som är chef vid Södertörns Brandförsvar, ställs mot väggen och förklarar att dialog med medborgare är viktigare än brandsläckningen.

 

Samhällsmagasinet hemsida

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!