Elever nekas skolavslutning i domkyrka

publicerad 14 juni 2013

Gymnasieeleverna vid Härnösands gymnasium får inte hålla sin årliga skolavslutning i Härnösands domkyrka. Detta eftersom att en präst skulle komma att tala till eleverna, rapporterar Allehanda.se.

Härnösands domkyrka. Foto: Härnösands kommun
Härnösands domkyrka. Foto: Härnösands kommun

Domkyrkan hade Härnösands gymnasium bokat upp för skolavslutningen en lång tid i förväg. Det var enligt Allehanda.se bestämt att en präst och en kyrkomusiker också skulle medverka under avslutningsceremonin. Beslutet att flytta årets skolavslutning från domkyrkan togs av gymnasiets rektor Urban Wickman.

– Vi har haft en dialog med kyrkan utan att de velat ändra ståndpunkt. Då har vi inget annat val än att backa och flytta vår avslutning. Det är väldigt tydligt. Om kyrkan vill ha med religiösa inslag kan vi inte vara i kyrkan, säger Wickman till Allehanda.se.


Annonser:


Det var i början av veckan som rektorn Urban Wickman kontaktade domprosten Tor Frylmark och sade att skolavslutningen inte skulle ha några religiösa inslag och vara helt fristående från kyrkan. Det är enligt Tor Frylmark inte möjligt att öppna upp kyrkorummet utan att någon från kyrkan är med.

– Vi har gärna skolavslutning, men det ska finnas ett litet, litet uns av andakt i det. I alla sammanhang hör det till att värden hälsar välkommen. Men inte här, säger Frylmark till Allehanda.se.

Den nya skollagen som togs i bruk den 1 juli 2011 har gett ett hårdare regelverk kring religiös påverkan från skolan. Enligt skollagen får skolavslutningar hållas i kyrkor, men det får då inte förekomma några religiösa inslag såsom bön eller välsignelse.

Nu får Härnösands gymnasium hålla skolavslutningen i Öbackahallen istället för i domkyrkan. Det betyder att traditionen med den årliga avslutningsceremonin i Härnösands domkyrka går i graven.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.