Efter skottskadade barnen: SD kräver justitieministerns avgång

publicerad 19 juli 2021
- av Isac Boman
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

En sexårig pojke och hans femåriga syster uppges ha åsamkats allvarliga benskador i samband med en skottlossning i Flemingsberg söder om Stockholm under lördagskvällen. Sverigedemokraterna riktar nu åter krav på att justitieminister Morgan Johansson (S) erkänner ansvar för dåden genom att avgå och be om ursäkt till det svenska folket.

Nio personer har anhållits efter dådet och enligt polisens uppgifter kan fem av personerna kopplas till ett sedan tidigare känt kriminellt nätverk. Specifikt är det det invandrardominerade så kallade Flemingsbergsnätverket som omnämns även om det är oklart exakt vad som föranlett händelsen. Så sent som för två veckor sedan sköts en gängledare till döds i samma område.

Socialdemokraternas statsminister Stefan Löfven har kommenterat de senaste skjutningarna på Facebook med att han är ”förtvivlad och förbannad” och att barns trygghet och säkerhet är ”en av mina högsta prioriteringar” i egenskap av politiker. Han menar att ”det intensiva arbetet” med att trycka tillbaka den grova kriminaliteten ”fortsätter med full kraft”.

Sverigedemokraterna lägger samtidigt press på Löfven-regeringen och lastar i ett öppet brev till statsrådet ett tungt ansvar på regeringen inte bara för detta dåd. Man hänvisar även till den dödade polismannen vid Vårväderstorget i Göteborg och det eskalerande våldet i landet i stort när man uttrycker krav på att justitieminister Morgan Johansson (S) lämnar sin post och ber om ursäkt till det svenska folket.

Man lyfter i brevet även fram en ironi över Löfvens formulering så sent som för två veckor sedan på en presskonferens efter polismordet, där en utländsk journalist frågade vad man ska säga till sina barn om mordet och då till svar uttryckte att ”det är inte som att de snart kommer att dödas eller något”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!