Efter IT-läckan: Hela styrelsen på Transportstyrelsen byts ut

publicerad 3 augusti 2017

Nytillträdde infrastruktur­minister Tomas Eneroth meddelade att man under torsdagen beslutat att byta ut hela styrelsen för Transportstyrelsen.

Efter en vecka som Sveriges nya infrastrukturminister meddelade Tomas Eneroth idag att man beslutat att byta ut hela styrelsen för Transportstyrelsen. Detta kommer efter den uppmärksammade säkerhetsläckan som skett på Transportstyrelsen, där känslig information läckt ut till utländska makter.

Händelsen ledde till att allianspartierna krävde att tre ministrar skulle avgå, den dåvarande infrastrukturministern Anna Johnsson, dåvarande inrikesministern Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist. Bakgrunden till det hela bottnade i att samtliga tre ministrar ska ha känt till säkerhetsläckan men valt att inte göra någonting åt det.

Både Johnsson och Ygeman fick avgå medan statsminister Stefan Löfven beslutade att Hultqvist skulle bli kvar på sin post, något som Alliansen inte var nöjda med och istället förklarade att de kommer att gå vidare med sin misstroendeförklaring mot Hultqvist senare i höst.

Under torsdagen när Eneroth meddelade beslutet om att byta ut styrelsen för Transportstyrelsen sa han:

— När jag tillträdde som statsråd ringde jag generaldirektören omedelbart och styrelseordförande.

Vidare sa han:

— Vi ger Transportstyrelsen uppdrag att själva kartlägga uppgifterna som kollats av icke säkerhetsbeprövad personal och vilka uppgifter som är säkerhetskänsliga. Det ska redovisas innan januari 2018.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.