Ebba Busch Thor vill börja montera ned organisationsfriheten

publicerad 29 september 2017

Ebba Busch Thor (KD) vill förbjuda samröre med organisationer som Nordiska motståndsrörelsen som också är ett politiskt parti som konkurrerar med KD. Partiets verksamhet är skyddat i grundlagen, men Thor vill utmåla konkurrenten som en terrorgrupp och möter nu kritik från både statsvetare och journalister.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är både en organisation och ett registrerat politiskt parti. Efter den upptrissade samhällsdebatten kring NMR ropar nu Ebba Busch Thor på ett förbud mot organisationen vilket skulle innebära en allvarlig inskränkning i den grundlagsskyddade organisations- och föreningsfriheten.

– Om man är man med och bidrar till kriminella, våldsbejakande organisationer då måste samhället slå ner på det. Vi vill förbjuda deltagande i kriminella organisationer, sade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor i Aktuellt under torsdagen.

Om de rättsvårdande myndigheterna har svårt att agera på grund av oklarheter i tolkningen är vi beredda att se över lagstiftningen så att polis och domstol lättare kan ingripa.“, skrev också Ebba Busch Thor tillsammans med Andreas Carlson, gruppledare i KD, på SVT Opinion förra veckan.

Partiledaren får dock hård kritik av både Janne Josefsson, journalist på SVT:s Uppdrag granskning. Josefsson som menade att Busch Thors förslag är ”skrämmande”. Josefsson hävdade att KD:s förslag i praktiken innebär ett åsiktsförbud.

– Det är handlingarna som måste beivras och inte åsikterna. Nu är ni två partiledare som föreslår det här. Det är allvarligt och det hotar yttrandefriheten. Som journalist och publicist blir jag mörkrädd, sa Josefsson.

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren framförde i Expressen TV också att han är starkt kritiskt till ropet på förbud.

– Jag tycker inte man ska förbjuda NMR. Vi har ett generöst grundlagsstöd för politiskt frihet i det här landet. Det bör vi vakta.

I förra veckan rapporterade Nya Dagbladet om att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ropade på samma typ av förbud.

Nordiska motståndsrörelsen förbjuder offensivt våld, men tvingas ofta försvara sig ifrån angrepp på gator och torg vilket ofta leder till våldsamheter.

 

[poll id=”2″]

Fakta föreningsfriheten

I Sverige skyddas föreningsfriheten, även kallad organisationsfriheten i grundlagen Regeringsformen:

Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad [...] föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften

– Regeringsformen (1974:152) 2 kap. 1 §

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!