Dödssprängning i Uppsala – två anhållna

Ökade otryggheten

publicerad 28 september 2023
- av Jan Sundstedt
Sprängdåd Uppsala september 2023
Explosionen i Fullerö ödelade hela huset där den nu avlidna 25-årige kvinnan bodde.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter nattens vansinnesdåd i Fullerö, norr om Uppsala, då en kraftig explosion mer eller mindre slet sönder ett hus i området, bekräftar nu polisen att en kvinna i 25-årsåldern har dött till följd av skadorna. Kvinnan ska enligt uppgifter varit en granne utan gängkoppling och var inte den tilltänkta måltavlan.

Två bostadshus skadades kraftigt i explosionen medan ytterligare tre hus fick allvarliga skador. Skriven på en av adresserna är en person med kopplingar till det så kallade Foxtrot-nätverket. I januari i år inträffade en skottlossning riktad mot samma bostad. Något som med stor sannolikhet kan kopplas samman med nattens illdåd.

Med tanke på det rådande läget utreder vi eventuella kopplingar till gängkonflikter men jag kan inte säga någonting mer om det just nu, Pelle Vamstad, presstalesman på polisen till skattefinansierade SVT.

Larmet inkom omkring 03:45 och polisen utreder händelsen som mord och grov allmänfarlig ödeläggelse. Nationella bombskyddet (NBS) befinner sig vid platsen och har påbörjat en teknisk undersökning.

Ett stort område är avspärrat så att polis och bombskyddet kan arbeta för att säkra eventuella spår, säger Pelle Vamstad.

Två gripna och anhållna

Två män kunde redan vid 10-tiden snabbt gripas, misstänkta för nattens sprängdåd. De båda är sedan i förmiddags anhållna och delgivna misstanke för mord och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Den avlidna kvinnan, som enligt polisens uppgifter inte har någon koppling till den pågående våldsspiralen mellan två av Sveriges största kriminella nätverk, är det första bekräftade oskyldiga dödsoffret i samband med de över etthundra sprängdåd som hittills drabbat Sverige bara i år.

Uppsala kommun har aktiverat sitt krisstöd. och Storvreta kapell och församlingsgård har meddelat att man kommer att hålla öppet för allmänheten.

På grund av stora skador på områdets infrastruktur kommer hela eller delar av Fullerö hage att vara strömlöst under delar av eller hela torsdagen. Polisen säger i nuläget att det är svårt att säga hur länge strömmen kommer att vara avstängd.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!