Den mördade tonåringen hedras i Sverige och utomlands

Mordet på Tommie Lindh

publicerad 19 maj 2020
- av Per Nordin
Bildkollage från den franska identitära feministiska organisationen Collectif Némésis för att hedra Tommie Lindh.

Den 19-årige Tommie Lindh, som mördades av en sudanesisk migrant när han ingrep för att stoppa en våldtäkt på en svensk kvinna, hyllas nu både i Sverige och internationellt för sitt hjältemodiga öde.

Nya Dagbladet rapporterade under förra veckan om mordfallet och den en insamling som startats till förmån för Lindhs familj, något som bland annat partiet Alternativ för Sverige uppmärksammat.

Under lördagen hölls även en minnesstund i Härnösand, där Lindh bodde. Minnesstunden bevistades av många av hans vänner och man lade bland annat ned en krans på mordplatsen. Västernorrlands socialdemokratiske landshövding Berit Högman riktade dock ilska mot att medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen besökte minnesstunden för att hedra offret. Pär Sjögren, som är mångårig medlem i Nordiska motståndsrörelsen, höll bland annat ett tal om svenskfientligt våld från trappan till landshövdingens residens.

Mainstreammedia fortsätter att tysta ned mordet på Lindh och istället har man bland annat försökt måla upp händelsen som ett bråk mellan två kriminella individer.

Både den avlidne mannen, en elev på Härnösands gymnasium, och den misstänkte gärningsmannen, är kända av rättsväsendet sedan tidigare.“, skriver exempelvis den liberala Mittmedia-tidningen Allehanda.

Den till synes märkliga bevakningen av mordet följer ett konsekvent rapporteringsmönster som konventionella mediakanaler följt under decennier – där brott med gärningsmän av icke-europeiskt ursprung som begås mot offer av europeiskt ursprung tonas ner – samtidigt som man lägger oproportionerlig tonvikt vid det motsatta.

På sociala medier pågår även en kampanj där användare skriver “Hans namn är Tommie Lindh” för att uppmärksamma fallet – något som anspelar på de konventionella mediernas nedtonande bevakning av mordet.

Tommie Lindhs namn har även ”trendat” på Twitter, då många har uppmärksammat fallet. Bland dessa återfinns medieprofilen Alexander Bard och den sverigedemokratiske riksdagsmannen Josef Fransson. Lindh har även hyllats med banderoller och affischer runt om i landet.

Uppmärksammandet av Lindh sträcker sig även utanför Sveriges gränser. Under gårdagen publicerade Collectif Némésis ett bildkollage där medlemmar håller i blommor för att hedra honom. Collectif Némésis är en fransk kvinnoorganisation, som beskriver sig som identitär och feministisk.

Den här unge svensken offrade sitt liv för att rädda en ung flicka som blev våldtagen av en migrant. Trots mediernas öronbedövande tystnad blev vi särskilt berörda av detta drama, men också av denna heroiska handling. Vi kommer inte att glömma dig“, skriver gruppen på sociala medier.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!