Inrikes

Dan Eliasson avgår från MSB – får behålla full lön och förmåner

Efter kritiken mot Dan Eliassons (S) resa till Kanarieöarna har han nu själv begärt förflyttning från sin tjänst som generaldirektör för MSB. Detta efter ett möte med inrikesminister Mikael Damberg (S). Dock kommer han att behålla sin tjänst inom regeringskansliet och behålla sin månadslön på 162 500 kronor.

Tidigare i veckan meddelade inrikesministern Mikael Damberg (S) att han kommer att ha ett möte med Dan Eliasson efter den omfattande kritiken Eliasson fick efter sin resa till Kanarieöarna fem dagar före jul – trots att det gick emot myndighetens egna rekommendationer om att avstå icke-nödvändiga resor.
Nu skriver MSB i ett pressmeddelande att Eliasson själv bett om en förflyttning från generaldirektörstjänsten.

Eliasson har diskuterat möjligheten att fortsätta sitt arbete som generaldirektör. Han ser det som svårt givet de reaktioner som finns och därtill försvårar dessa reaktioner även för MSB att genomföra sitt viktiga uppdrag. Inrikesminister Mikael Damberg uttryckte i samtalet att han har förståelse för detta och att han delar bedömningen. Därför har Dan Eliasson i dag bett om förflyttning från sitt jobb som myndighetschef och generaldirektör för MSB”, skriver myndigheten.

Det viktiga är inte jag som person. Det viktiga är hur vi som samhälle hanterar pandemin och att allt fokus är på den otroligt viktiga uppgiften. Skälet för mitt ställningstagande är att MSB som myndighet ska få bästa möjliga förutsättningar att genomföra sitt viktiga uppdrag. Det är därför som jag i dag har begärt förflyttning om att lämna uppdraget, menar Dan Eliasson i pressmeddelandet.

Mikael Damberg säger att han delar uppfattningen som Eliasson har.

Vi hade ett samtal tidigare idag. Han väljer att avgå. Jag lyssnade på honom och delar hans bedömning. MSB som myndighet måste fungera under pandemin. Dan Eliasson missbedömde det här och det har fått stora konsekvenser, säger Damberg till SVT.

Dan Eliasson tillträdde som generaldirektör för MSB i mars 2018 och har under detta uppdrag tidigare mött hård kritik bland annat för undermålig hantering av skogsbränderna 2018. Den skandalomsusade socialdemokraten har tidigare varit bland annat Rikspolischef samt generaldirektör för Migrationsverket och Försäkringskassan.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Dan Eliasson
  • MSB