Inrikes

Centerpartiet ställer sig bakom regeringen – ensamkommande ska få ansöka om uppehållstillstånd

Centerpartiet väljer att stöda regeringen och kommer att rösta för att ge tusentals så kallade ensamkommande unga ännu en chans att ansöka om uppehållstillstånd för studier.

Regeringen meddelade den 27 november ifjol att man avser att ge 8 000 ensamkommande som kommit till Sverige på illegal väg få en ny chans att ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd för studier.
Förslaget har mött hård kritik, inte bara av oppositionen, utan även av Lagrådet. Men på tisdagen kom beskedet att Centerpartiet kommer ställa sig bakom regeringens förslag och rösta för lagen om ensamkommande.

Många av dessa unga har rotats sig i det svenska samhället. Enskilda människor, skolor, kyrkor och idrottsföreningar har alla ställt upp för att ge dem en värdig tillvaro och en väg in i det svenska samhället. Med de ändringar som har gjorts kan förslaget till viss del beskrivas som en typ av arbetskraftsinvandring, men för människor som redan befinner sig här. Och det är en bra princip att den som kan försörja sig själv också får stanna, säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Även om Centerpartiet är starkt kritiska till regeringens lagförslag väljer man att rösta för lagen av “medmänskliga” skäl.

– Lagförslaget från regeringen är illa utformat och illa framtaget. För detta är Socialdemokraterna och Miljöpartiet ensamt ansvariga. Men Centerpartiets bedömning är att de medmänskliga och humanitära konsekvenserna skulle bli för stora om förslaget stoppades, säger Annie Lööf.

Genom att Centerpartiet likt Vänsterpartiet ställer sig bakom Socialdemokraternas och Miljöpartiets lagförslag innebär det att lagförslaget nu stöds av en majoritet i riksdagen. Centerpartiets beslut innebär att Alliansen står splittrad i en av de viktigaste väljarfrågorna inför höstens riksdagsval.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!