Busstrejken avblåst

publicerad 28 juni 2013

Efter nio dagars busstrejk är nu parterna överens om ett avtal. Under torsdagskvällen kom fackförbundet Kommunal och Bussarbetsgivarna överens, rapporterar tidningen Metro.

Den 19 juni förkunnade fackförbundet Kommunal att man gick ut i strejk. Den stora strejken handlade om busschaufförernas arbetsavtal. Efter utdragna förhandlingar kom beskedet vid 21-tiden på torsdagskvällen. Fackförbundet Kommunal och Bussarbetsgivarna är överens om ett nytt avtal.

– Det är en stor seger för anställda i en utsatt bransch. Den nämnd som nu inrättas ger ordning och reda, säger Annelie Nordström, ordförande i Kommunal, till Metro.

Förutom att busschaufförernas löner höjs med 1732 kronor under tre år kommer nya entreprenörer som tar över busstrafik vid upphandling i första hand att gå ta över den personal som redan jobbar i bolagen.

Hos Bussarbetsgivarna är man också tillfredsställda över att få igång busstrafiken igen.

Vi har tagit ett stort ansvar under hela konflikten och är nöjda med att nu ha tecknat ett avtal som ekonomiskt ligger i nivå med andra överenskommelser i årets avtalsrörelse, säger Peter Jeppsson, vd för Bussarbetsgivarna, i ett pressmeddelande.

Större delen av trafiken som påverkats av strejken ska komma igång under fredagen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.