Brottslighet fortfarande viktigaste väljarfrågan i Sverige

Ökade otryggheten

publicerad 19 september 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Brottslighet är fortsatt den viktigaste frågan för svenska väljare, visar en ny mätning. Miljö, klimat och även energi har samtidigt sjunkit nära tio procent i prioritet mellan mars och augusti i år.

Invandring och integration är två frågor som hamnar på en delad andraplats över de samhällsproblem som svenskar anser är viktigast just nu, enligt en undersökning från DN/Ipsos, frågor som ständigt klättrat uppåt från 15 till 20 procent från mars till augusti.

Högst upp på listan står fortfarande brottsligheten, där nära var fjärde väljare anser att den hör till de viktigaste samhällsproblemen i Sverige.

Undersökningen gjordes genom intervjuer med 1 291 röstberättigade personer under perioden 15-27 augusti där man ställde frågan: “Vilken samhällsfråga eller politisk fråga är viktigast för dig idag?” De svarande har sedan kunnat peka ut upp till tre områden man anser är viktigast.

Sjukvården samt skola och utbildning ligger på delad andraplats där var femte svensk anser att dessa frågor hör till de viktigaste.

Miljö, klimat och energi har under perioden blivit allt mindre viktigt för väljarna. I mars låg prioriteten på samma nivå som brottsligheten, men har i augusti sjunkit från 26 procent till 17 procent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!