Inrikes

Björn Söder vill att AFA terrorklassas

Medlemmar i AFA.

I en skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg (S) undrar Söder om den svenska regeringen i likhet med Donald Trump är beredda att terroristklassa det vänsterextrema nätverket Antifascistisk aktion. SD-politikern pekar på hur nätverket har en lång historia av hot, mordbränder och våld mot politiskt oliktänkande bakom sig.

AFA:s aktioner har i många fall varit våldsamma, och organisationen har tagit på sig skulden för bland annat mordbränder, misshandel och hot mot aktörer som ses som motståndare. De anser att våld är en legitim metod att använda för att nå sina mål”, konstaterar SD-politikern.
Han pekar också på att SÄPO sedan länge konstaterat att AFA är en av de ledande aktörerna i den autonoma miljön och utgör ett hot mot demokratin och dess grundläggande funktioner samt att AFA utgör ett allvarligt hot mot enskilda människors fri- och rättigheter.

I kölvattnet efter George Floyds död har AFA tillsammans med det rasistiska nätverket Black Lives Matter orkestrerat våldsamma demonstrationer och upplopp både i USA och på andra håll i världen (även i Sverige), där skadegörelser på affärer och byggnader varit enorma och människor misshandlats och dödats”, förklarar Söder vidare och pekar på att Donald Trump nu har meddelat att organisationen kommer att terrorstämplas och att myndigheter får större möjligheter att lagföra medlemmarna.

Björn Söder lyfter även fram hur medlemmar i AFA organiserat våldsamma kravaller, bränt ner meningsmotståndares lokaler, förstört myndighetsbyggnader och hotat domare och tjänstemän med vapen. Man har också utfäst belöningar till de som misshandlat namngivna politiska motståndare och misshandlat flera politiker.

Sverige har tidigare hänvisat till EU:s och FN:s terrorklassning. Det är dock uppenbart att dessa klassningar inte alltid räcker. För att upprätthålla demokratin och friheten är det viktigt att verksamheter som är våldsbejakande och paramilitära kan klassas som terrorism och därmed möta motstånd från samhället på helt andra nivåer”, menar Söder vidare.

Avslutningsvis ställer han frågan om Mikael Damberg och den svenska regeringen precis som USA är beredda att terrorklassa det vänsterextrema nätverket.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!