Birgitta Ohlsson KU-anmäler Stefan Löfven

publicerad 25 oktober 2016
Birgitta Ohlsson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Liberalernas utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlsson har valt att anmäla statsminister Stefan Löfven till konstitutionsutskottet på grund av hans ovilja att kalla Saudiarabien för en diktatur.

Det är med anledning av statsministerns besök i Saudiarabien som Ohlsson lämnar in sin anmälan. Detta för att Löfven konsekvent vägrat benämna landet som en diktatur, trots att Saudiarabien är en absolut monarki där kung Salman bin Abdul Aziz regerar som enväldig härskare.

”Statsministern har däremot i regeringsförklaringen 2015 använt uttrycket “diktaturens Chile” för att beskriva Pinochets blodiga militärvälde. Naturligtvis är detta en helt korrekt beskrivning av regimen Pinochet. Frågan om varför Saudiarabien inte kan betecknas som diktatur återstår däremot att besvara”, skriver Ohlsson i sin anmälan.

Till Expressen har Löfven tidigare sagt att han “inte tänker sätta etiketter på länder” men att han ska diskutera ämnen som mänskliga rättigheter under mötet med kung Salman bin Abdul Aziz.

I det sunnimuslimska Saudiarabien tillämpas sharialagar. Bland annat är det förbjudet att titta på bio eller praktisera en annan religion än islam. Saudiska kvinnors rättigheter är kraftigt inskränkta och de får inte köra bil utan att ha en manlig förmyndare och de tillåts inte heller att resa utan sina män.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!