Inrikes

Birgitta Ohlsson KU-anmäler Stefan Löfven

Birgitta Ohlsson

Liberalernas utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlsson har valt att anmäla statsminister Stefan Löfven till konstitutionsutskottet på grund av hans ovilja att kalla Saudiarabien för en diktatur.

Det är med anledning av statsministerns besök i Saudiarabien som Ohlsson lämnar in sin anmälan. Detta för att Löfven konsekvent vägrat benämna landet som en diktatur, trots att Saudiarabien är en absolut monarki där kung Salman bin Abdul Aziz regerar som enväldig härskare.
”Statsministern har däremot i regeringsförklaringen 2015 använt uttrycket “diktaturens Chile” för att beskriva Pinochets blodiga militärvälde. Naturligtvis är detta en helt korrekt beskrivning av regimen Pinochet. Frågan om varför Saudiarabien inte kan betecknas som diktatur återstår däremot att besvara”, skriver Ohlsson i sin anmälan.

Till Expressen har Löfven tidigare sagt att han “inte tänker sätta etiketter på länder” men att han ska diskutera ämnen som mänskliga rättigheter under mötet med kung Salman bin Abdul Aziz.

I det sunnimuslimska Saudiarabien tillämpas sharialagar. Bland annat är det förbjudet att titta på bio eller praktisera en annan religion än islam. Saudiska kvinnors rättigheter är kraftigt inskränkta och de får inte köra bil utan att ha en manlig förmyndare och de tillåts inte heller att resa utan sina män.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!