Bara en av hundra vaccinskador ”godkänns” för ersättning

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 16 november 2021
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Officiellt har cirka 1100 svenskar ansökt om ersättning för skador kopplade till de experimentella covidvaccinen. Bara drygt tio av dessa skadeanmälningar har dock godkänts, erkänner vd:n för Läkemedelsförsäkringen.

– Jag tror att det är drygt tio stycken som är godkända än så länge, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen, till skattefinansierade Ekot.

Han medger dock att de flesta anmälningar om vaccinskador fortfarande utreds – men att ”minst en tredjedel” av dem som hittills har blivit handlagda redan har fått avslag.

Enligt Robert Ström ska många ha sökt ersättning för lindriga biverkningar som exempelvis feber eller smärta i armen.

– Väldigt många anmälningar har handlat om kortvarig feber eller ömhet i armen, och det är en förväntad biverkanseffekt av vaccinationen och det leder inte till ersättning, konstaterar han.

Det totala antalet anmälningar om biverkningar och vaccinskador som hittills skickats in till Läkemedelsverket är betydligt fler – över 84 000.

Den granskande journalisten Per Shapiro på Folkets Radio har tidigare kunnat visa hur Läkemedelsverket mörkar dödliga biverkningar av vaccinen och att man enbart verkar utreda en försvinnande liten del av alla inrapporterade dödsfall kopplade till vaccinen.

Dödsfall där läkare tydligt skrivit ner att vaccinet är den sannolika orsaken har heller inte av Läkemedelsverket listats som vaccinrelaterade dödsfall. Istället hävdar Läkemedelsverkets enhetschef att riskerna att drabbas är ”oerhört små” och att bara två-tre dödsfall i Sverige beror på vaccinet.

– Det är uppenbart att Läkemedelsverket inte har bedömt de inrapporterade dödsfallen, än mindre genomfört någon noggrann medicinsk utredning. De tycks ha skummat igenom de drygt 300 dödsrapporterna och sedan bedömt ett fåtal, säger Shapiro.

Källor till Folkets Radio berättar också att ”man kan få en känsla av att Läkemedelsverket är under politisk press” och att man från ”högre håll” av något skäl inte vill att utredningarna av de vaccinrelaterade dödsfallen ska utföras.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!