Banken spärrar Swebbtv:s konton

Hotet från bankerna

publicerad 29 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Chefredaktören Mikael Willgert tror att Marginalen Bank agerar utifrån politiska motiv.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Marginalen bank har avslutat mediekanalen Swebbtv:s bankkonton med hänvisning till bristande kundkännedom. Kanalens chefredaktör Mikael Willgert menar att det sannolikt ligger politiska motiv bakom bannlysningen och att man vill tysta det fria ordet.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur svenska banker på mycket oklara och godtyckliga grunder stänger ner systemkritiska mediers bankkonton – vilket gör det mycket svårt för medierna att fortsätta med sina journalistiska verksamheter.

Nya Dagbladet blev själva utsatta för en sådan attack, av Länsförsäkringar Bank, där tidningens konto och tidningsledningens privata konton stängdes ner utan vidare förklaring – något som också ledde till tidningens beslut att stämma banken.

Nu har Swebbtv också fått sina konton nedstängda – av Marginalen bank, och även dessa motiverar beslutet med att de inte har ”tillräcklig kundkännedom”.

Bankens agerande är sannolikt olagligt och vi beklagar de problem som det kan ställa till för er och för Swebbtv eftersom hälften av de donationer vi erhåller kommer in den vägen, via månadsöverföringar och bankgiro”, skriver sajtens chefredaktör Mikael Willgert i ett pressmeddelande.

Man betonar att man inte på något sätt är involverade i några olagligheter, att man lämnat in all efterfrågad dokumentation och man överväger också att bestrida bankens agerande.

Bankens agerande är sannolikt politisk aktivism som handlar om att tysta den fria och oberoende mediekanalen Swebbtv. Det visar också hur viktigt det är för vissa kretsar att stoppa det fria ordet”, skriver man vidare.

Det kan noteras att kanalen nyligen också varit under hårt tryck av den vänsterextrema stiftelsen Expo som bland annat fått Swebbtv avbokade från en konferenslokal samt försökt pressa Systembolaget att sluta sälja Swebbtv:s eget vin.

Huruvida Expo eller liknande aktörer utövat påtryckningar även på Marginalen bank i syfte att få dessa att avsluta Swebbtv:s konton är dock oklart.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!