Amerikanska studentprotester sprider sig till Sverige

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 16 maj 2024
- av Isac Boman
Än så länge tycks protesterna vara av begränsad omfattning.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


De amerikanska studentprotesterna sprider sig till Sverige – om än i begränsad skala. Tältläger har satts upp vid minst en handfull svenska universitet, där studenterna kräver att ledningarna för universiteten fördömer Israels invasion och förbrytelser – och att alla samarbeten med Israel avbryts.

Den senaste månaden har ett stort antal pro-palestinska protester anordnats på amerikanska universitet där studenter och aktivister ockuperat byggnader, blockerat ingångar och protesterat mot vad man menar är Israels folkmord på palestinier i Gaza, samt krävt att lärosätena ska avbryta alla samarbeten med israeliska företag och institutioner.

Benjamin Netanyahu har deklarerat att det är våldsamma ”antisemitiska gäng” som tagit över de amerikanska universiteten och krävt att Biden-administrationen stoppar protesterna – tusentals har också arresterats.

Samtidigt har protesterna spridit sig till europeiska och svenska lärosäten. I veckan har studenter i Stockholm, Göteborg, Lund, Uppsala och Örebro inspirerats av amerikanerna och slagit upp tältläger i syfte att få ansvariga för universiteten att fördöma Israels invasion och bojkotta landet.

– Vi vill poängtera att det är en fredlig demonstration som är en del av en global solidaritetsrörelse, vi tar det som hänt på universitet runtom i världen till Uppsala, säger en talesman till TT.

– Vi vill tvinga fram reaktioner från Uppsala universitetets ledning, säger en anonym demonstrant, enligt statskanalen SVT.

En mindre skara demonstranter vid Örebro universitet. Foto: faksimil/SVT

Vill inte ta ställning

I dagsläget verkar det handla om relativt småskaliga protester – i Lund rapporteras det om ett 50-tal tältande demonstranter och i Stockholm ett 60-tal. Förhoppningen är dock att locka fler studenter att ansluta sig till Israelmotståndet.

Anders Hagfeldt, rektor vid Uppsala universitet, skriver att man ”självklart står bakom de rättigheter som världssamfundet antagit i FN:s konventioner” – men menar att det inte är universitetets roll att ta ställning i konflikten.

Om organisationen – Uppsala universitet – tar ställning i enskilda frågor finns en risk i att medarbetarna uppfattar åsikten och ställningstagandet som en åsikt som alla inom universitetet förväntas dela”.

Fredliga demonstrationer är varje samhällsmedborgares rätt och universitetet försvarar alltid denna rättighet, men man kan inte kräva att universitetet ska manifestera politiska uppfattningar eller förvänta sig att universitetet ska ta ställning i politiska frågor”, skriver Lunds universitets rektor Erik Renström

Det kan noteras att den tidigare så massmedialt omhuldade klimataktivisten Greta Thunberg deltar i protesterna i Stockholm – Thunberg, som tidigare frekvent bjöds in till olika maktkonferenser och tillställningar för den politiska eliten, har blivit en betydligt mer kontroversiell och impopulär figur efter att hon tydligt tagit ställning mot Israel.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!