New York-universitet stänger av protesterande studenter

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 30 april 2024
- av Markus Andersson
Pro-palestinsk ockupationsprotest vid Columbiauniversitet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under två veckor har studenter vid Columbiauniversitetet protesterat mot vad man anser vara fördrivning och folkmord av Israel på palestinier i Gaza. Man har bland annat satt upp tältläger och blockerat ingångarna till universitetsbyggnader.

Nu svarar universitetsledningen med att stänga av de studenter som vägrar lämna området.

De pro-palestinska studenterna beordrades av skolans ledning att lämna området senast under måndagskvällen. När så inte skedde meddelade man att de som fortsätter demonstrera mot Israel på skolans mark ”stängs av i väntan på ytterligare utredning” och inte heller tillåts avsluta terminens studier.

Denna motbjudande skrämseltaktik betyder ingenting i jämförelse med de över 34 000 palestinier som dött”, kommenterar studenterna själva, enligt TT.

Hur många elever som hittills stängs av är oklart. Nyligen publicerades filmklipp som visar hur studenterna ”tar över” den 118 år gamla universitetsbyggnaden Hamilton Hall, barrikaderar dörrar och krossar glasrutor samtidigt som de ropar ”befria Palestina!”

1000 gripna

Protesterna har ökat i intensitet den senaste tiden, inte bara på Columbiauniversitetet utan även på andra lärosäten i USA där alltfler yngre amerikaner inte bara vänder sig mot de israeliska förbrytelserna – utan också mot USA:s stöd till dess allierade.

Att stänga av studenterna ses av universitetsledningen ”som en del av nästa fas av vårt åtgärdspaket för att garantera säkerheten på vårt universitetsområde” och pro-palestinska demonstranter har också anklagats för att vara våldsamma, hotfulla och ägna sig åt vandalism.

Tidigare rapporteras uppemot 1000 demonstranter ha gripits runtom i USA och man har bland annat riktat krav på att lärosätena slutar handla med den israeliska staten eller företag som samarbetar med Israel.

Vissa framgångar har också nåtts, då exempelvis Portland State University slutat ta emot donationer från flyg- och vapentillverkaren Boeing, som ävenledes levererat vapen till den israeliska militärmakten.

Netanyahu kräver förbud

Nyligen rapporterade Nya Dagbladet om hur Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kräver att amerikanska myndigheter upplöser protesterna – och liknar dessa vid judeförföljelserna under andra världskriget.

– Vi måste stoppa antisemitismen eftersom antisemitismen är kanariefågeln i kolgruvan. Den föregår alltid större eldsvådor som uppslukar hela världen, sa han bland annat och hävdade att studenterna kräver “Israels förintelse“.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!