Ambulansfack kräver militärutrustning

Situationen för ambulanspersonalen i svenska problemområden är nu så allvarlig att Ambulansförbundet kräver att personalen ska utrustas med kravallhjälmar, skottsäkra västar och gasmasker.

publicerad 12 november 2014

Ambulansförbundet, som är en fristående opolitisk arbetstagarorganisation, bekymras över de många incidenter som ägt rum där ambulanspersonal oprovocerat attackerats och blivit beskjutna.

– Nu har det varit så många incidenter. Det har varit allt från skjutningar till folk med machete och folk som slår sönder ambulanser eller försöker att ge sig på ambulanspersonal. Vi är inte fredade i den utsträckning vi tidigare har varit, säger Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, till tidningen Dagens Medicin.

Bland annat vill Henrik Johansson att ambulanspersonalen ska utrustas med kravallhjälmar, skottsäkra västar, benskydd, hölsterförpackning och gasmasker för att personalens arbetsmiljö ska kunna tryggas.

Ambulanser får ibland invänta polisförstärkning när man åker ut till särskilda förorter och problemområden, vilket resulterat i att människor inte får vård i tid.

I slutet av oktober i år skrev SvD:s ledarskribent Per Gudmundson om att Rikskriminalpolisens rapport visade att det finns 55 så kallade ”no go”-zoner i Sverige, där polis inte kan upprätthålla lag och ordning.

”Det handlar om kända platser som Rinkeby/Tensta och Alby/Fittja i Stockholm, Bergsjön och Biskopsgården i Göteborg och Herrgården/Rosengård i Malmö, men också om Koppargården i Landskrona, Araby i Växjö och Brynäs i Gävle, för att bara nämna några”, skrev Gudmundson.



Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


116 310 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.