Ambulansfack kräver militärutrustning

Situationen för ambulanspersonalen i svenska problemområden är nu så allvarlig att Ambulansförbundet kräver att personalen ska utrustas med kravallhjälmar, skottsäkra västar och gasmasker.

publicerad 12 november 2014

Ambulansförbundet, som är en fristående opolitisk arbetstagarorganisation, bekymras över de många incidenter som ägt rum där ambulanspersonal oprovocerat attackerats och blivit beskjutna.

– Nu har det varit så många incidenter. Det har varit allt från skjutningar till folk med machete och folk som slår sönder ambulanser eller försöker att ge sig på ambulanspersonal. Vi är inte fredade i den utsträckning vi tidigare har varit, säger Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, till tidningen Dagens Medicin.

Bland annat vill Henrik Johansson att ambulanspersonalen ska utrustas med kravallhjälmar, skottsäkra västar, benskydd, hölsterförpackning och gasmasker för att personalens arbetsmiljö ska kunna tryggas.

Ambulanser får ibland invänta polisförstärkning när man åker ut till särskilda förorter och problemområden, vilket resulterat i att människor inte får vård i tid.

I slutet av oktober i år skrev SvD:s ledarskribent Per Gudmundson om att Rikskriminalpolisens rapport visade att det finns 55 så kallade “no go”-zoner i Sverige, där polis inte kan upprätthålla lag och ordning.

”Det handlar om kända platser som Rinkeby/Tensta och Alby/Fittja i Stockholm, Bergsjön och Biskopsgården i Göteborg och Herrgården/Rosengård i Malmö, men också om Koppargården i Landskrona, Araby i Växjö och Brynäs i Gävle, för att bara nämna några”, skrev Gudmundson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!