Allvarligt att hota i sociala medier

publicerad 2 oktober 2017

Just nu är en skolelev misstänkt för grovt olaga hot mot grupp efter att ha skickat ett hot i sociala medier riktat mot elever på en utpekad skola. Att skriva och lägga ut något som kan uppfattas som ett hot kan få stora konsekvenser.

Måndagen den 25 september fick polisen i södra Stockholm in en anmälan om ett hot via ett meddelande i sociala medier mot en skola. Polisen startade en insats och fick med skolans hjälp reda på vem som kunde vara avsändare. Den misstänkte skoleleven greps och är nu misstänkt för grovt olaga hot mot grupp. Själv hävdar eleven att det var ett skämt.

– Att hota sina skolkamrater är inte okej. Polisen kan inte avgöra om det är ett skämt och måste alltid utgå från att det är på allvar och startar därför upp en insats vilket kräver stora resurser. Så tänk till innan ni trycker på skicka-knappen, säger Johan Kust, kommunpolis i Nacka.

Hot tas på största allvar
Att hota att skada en annan person är ett brott som kallas olaga hot. Att skriva att man tänker slå ihjäl någon är alltså typiskt sett ett brott.

– Hotar man flera personer i en skola kallas det olaga hot mot grupp. Det handlar det om när man till exempel skriver att man ska skjuta i skolan. Den här typen av hot tas alltid på största allvar av polisen, som gör allt för att spåra den som hotat, säger IT-brottsspecialisten Anders Ahlqvist vid polisens nationella operativa avdelning.

När den här typen av brott utreds tar man vanligen telefonen, surfplattan eller datorn i beslag för att säkra bevis. En sådan undersökning tar relativt lång tid, och under den tiden är man alltså utan sin utrustning. Är man under 15 år kan man inte åtalas för brott. Däremot informeras de sociala myndigheterna om vad som hänt och den som begått brott kallas tillsammans med sina föräldrar till samtal.

Viktigt att polisanmäla
Ett råd är att agera på samma sätt på nätet som du gör när du träffar folk på skolan, på träningen eller på gatan. Skriv aldrig något hotfullt, elakt eller kränkande. Även om du skojar kan det vara ett brott om andra missförstår dig.

Om man är utsatt för något som känns riktigt jobbigt, till exempel en bild i en privat situation som man inte vill att andra ska se eller att någon sprider allvarliga rykten, ska man polisanmäla det.

– Det kan vara svårt att själv veta om det som hänt är ett brott. Då kan man kontakta polisen och fråga dem eller anmäla för säkerhets skull, säger Johan Kust.


 

Var går gränsen i sociala medier?
Vet du om att det kan vara ett brott att publicera filmer och bilder på nätet? Det beror såklart på vad de föreställer. Om du sprider allvarligt kränkande bilder eller filmer om någon, eller sprider ett rykte, kan det vara ett brott som kallas förtal. Det gäller oavsett om det är sant eller inte. Man får heller inte ta andras bilder eller filmer och publicera hur som helst utan tillstånd.

Vad som är brottsligt och inte brottsligt är inte alltid så enkelt.

  • Om man skriver något hotfullt till någon som tror att det är allvarligt menat, blir rädd och polisanmäler kan det vara ett olaga hot. Om man skriver på nätet att någon är en hora kan det vara förtal, eftersom det är något man skriver för att få andra att tycka illa om någon.
  • Om man skriver att någon från skolan är tjock och ful är det förmodligen inget brott, eftersom lagstiftaren har bestämt att det är viktigt att folk får säga vad de tycker. Det kallas yttrandefrihet. Men om man gör det flera gånger eller om man skriver att han är äcklig för att han är bög kan det vara förolämpning eller förtal. Det gäller särskilt om man skriver något dumt om någons hudfärg, kön eller sexuella läggning.
  • Om man fotar någon i duschen kan det vara kränkande fotografering. Då behöver man inte ens lägga ut bilden på nätet för att det ska vara brottsligt. Om man gör det också kan det också vara ett brott. Om man lägger ut en bild på någon som har tyckt att det var okej att man tog bilden men inte vill ha den ute på nätet kan det vara ett brott mot personuppgiftslagen.
  • Om man bombarderar någon med sms när personen har sagt att de inte vill ha någon kontakt kan trakasseriet vara ett ofredande. Det gäller oavsett vad man skriver i sms:en – de behöver inte ens vara otrevliga.

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!