Alla vaccinerades – sedan kom coronautbrottet

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 29 januari 2021
- av Sofie Persson

Två avdelningar på vård- och serviceboenden i Surahammar rapporteras nu ha fått ett utbrott av covid-19 – kort efter att alla vaccinerats.

Socialförvaltningen i Surahammar vaccinerade nyligen alla på vård- och serviceboenden samt inom hemsjukvården. Två veckor senare drabbades man av ett “coronautbrott”, rapporterar Västmanlands Läns Tidning.

Det är jättekonstigt. Vi förstår inte alls vad som hänt och smittskyddsenheten på regionen kan inte heller förklara vad det beror på, säger socialchef Eva-Lena Odeling i en kommentar.

Två avdelningar, ett vårdboende och en demensavdelning, drabbades plötsligt av ett sjukdomsutbrott där både boende och personal ska ha blivit smittade.

Vi som hade klarat oss så bra under våren, sommaren och hösten – och så kommer det här nu på målsnöret. Det är fruktansvärt, säger Odeling.

De två avdelningarna är nu totalt isolerade. De flesta som smittats har visat lindriga symtom, endast två boenden har behövt sjukhusvård. Däremot har de inget svar på hur de boende kunde utveckla covid-19 efter att ha blivit vaccinerade. Den främsta teorin som anges är att “den första sprutan inte ger ett fullgott skydd”.

Det märks att vaccinet är nytt och att man inte vet så mycket om det ännu, konstaterar Odeling.

Sammanlagt har även ett trettiotal ur personalen drabbats och förvaltningen letar nu desperat efter människor som kan jobba på avdelningen.

Vi tittar på de som redan haft smittan och så har vi tillsammans med regionen inlett ett stort projekt med antikroppstester, meddelar Odeling.

Kritiker har länge pekat på att det dels är högst oklart vilken verklig effekt de kontroversiella mRNA-vaccinerna från Pfizer och Moderna egentligen har, dels på att covid-19-fall beblandas ihop med vanlig influensa och andra sjukdomstillstånd på grund av falska testresultat och vinklad mediarapportering.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!