Alla afghanska kvinnor får uppehållstillstånd

Migrationskrisen i Europa

publicerad 7 december 2022
- av Isac Boman
Kvinna i Afghanistans huvudstad Kabul.

Alla afghanska kvinnor och flickor som söker uppehållstillstånd i Sverige kommer att få det beviljat, uppger Migrationsverket. Detta är enligt Migrationsverket ett svar på att sharialagstiftningen hårdnat efter talibanernas maktövertagande i landet.

Det var i augusti förra året som talibanerna tog makten i Afghanistan efter mindre än ett par månaders offensiv, något Nya Dagbladet rapporterade om. Strax därpå började ett stort antal västerländska länder evakuera sina ambassader och flyga hem sin personal. Ett 60-tal länder, inklusive Sverige, utfärdade även en skrivelse där man krävde att alla som ville skulle få lämna landet och att gränserna skulle förbli öppna.

Nu kommer alla kvinnor och flickor från Afghanistan som söker uppehållstillstånd i Sverige att få det, som en följd av att sharialagstiftningen hårdnat i hela landet så till den grad att det kan ses som “förföljelse”, säger Carl Bexelius, rättschef på Migrationsverket.

– Vi ser nu ytterligare försämringar och inskränkningar i kombination med att det inte finns någon tendens framåt som visar någon form av lättnad. Det gör att vi nu har kommit till ett läge där begränsningen och inskränkningen av de mänskliga rättigheterna för kvinnor och flickor är så allvarlig att det innebär förföljelse, säger Bexelius till statsägda Teliakanalen TV4.

Även kvinnor och flickor som tidigare fått avslag kan i och med detta nu få uppehållstillstånd i Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!