”Alarmerande brist på NO-lärare”

publicerad 5 januari 2014

Elva medlemmar i Vetenskapsakademins skolarbetsgrupp varnar för att allt för få personer söker till lärarutbildningar i naturvetenskapliga ämnen.

Enligt författarna beror lärarkrisen på ignorans från makthavarna. I en artikel på DN Debatt förklarar man hur den nuvarande situationen ser ut.

”Vi ser med bestörtning att det hösten 2013 fanns mycket få förstahandssökande till landets lärarutbildningar för grundskolans högstadium i dessa ämnen. I ämnet kemi var det 12 sökande, i teknik 16 och i fysik 20. Våren 2014 finns det till biologi 3 och till matematik 24 förstahandssökande till lärare i grundskolans högstadium.”

Lärarnas riksförbund har tidigare klargjort att flera ämnen riskerar att ”utrotas” om inga åtgärder sätts in. Ett förslag som debattförfattarna kommer med är en ettårig betald lärarutbildning för disputerade naturvetare införs.

Men skolminister Jan Björklund (FP) försäkrar att regeringen kommer att sätta in flera åtgärder för att lösa den akuta situationen.

– Det är en lång rad åtgärder som är på gång. Söktrycket har ökat med 45 procent, men vi behöver göra ännu mer. De åtgärder som gjorts räcker inte när det gäller matematik och naturvetenskap, säger han till Ekot.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.