Åkesson vill övertala fler SD-väljare att vaccinera sig

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 29 januari 2021
- av Markus Andersson
Jimmie Åkesson ska låta filma sig när han tar coronavaccinet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraternas väljare är landets mest vaccinkritiska, något som inte uppskattas av den egna partiledningen. För att försöka göra dem mer positivt inställda till de hårt kritiserade massvaccinationerna lovar Jimmie Åkesson nu därför att filma när han själv tar vaccinet.

Att Sverigedemokraternas väljare är mer negativt inställda till de kontroversiella mRNA-vaccinerna än övriga riksdagspartiers är ingenting som förvånar Åkesson, men han väljer att inte nämnda de många dödsfall, vaccinskador och allvarliga biverkningar som redan rapporterats i Sverige och misstänks härröra från vaccinet.

– Sverigedemokratiska väljare är i högre grad kritiska till etablissemanget, till etablerade medier och till aktivistiska myndigheter och till regeringen. Och det är inte så konstigt. Vi har ju varit det verkliga oppositionspartiet under väldigt många år. På ett sätt är det ett sundhetstecken att det finns kritiskt tänkande väljare som söker sig till oss. Men samtidigt är det här oerhört viktigt, säger han till Bonniertidningen Expressen.

Bonniertidningen hänvisar till vänsterliberala statsvetare och påstår att SD-väljarnas negativa inställning till myndigheter och ”etablerade medier” gör dem ”mer tillgängliga för konspirationsteorier” och att det är mycket problematiskt att många av partiets sympatisörer inte vill låta sig injiceras med vaccinet.

Åkesson säger själv att han förvisso förstår väljarnas skepsis och kritik eftersom många blev allvarligt sjuka efter svinfluensavaccinet, men att massvaccinationer ändå är önskvärt och den bästa lösningen – och att han nu själv ska göra det han kan för att få så många sympatisörer som möjligt att vaccinera sig.

– Man får ha respekt för skepsisen, men ett vaccin är enda möjligheten att få den flockimmunitet som Anders Tegnell trodde vi skulle ha redan i april. Ett vaccin är enda chansen att uppnå det, menar Åkesson.

Han berättar vidare att han kommer att vaccinera sig så fort han får möjlighet och att han – för att locka så många av partiets väljare som möjligt att göra likadant – även kommer att filma injiceringen.

– Jag har en plan för det. Jag har inte fått med mig min kommunikationsavdelning än, men jag har tänkt att vi ska filma när jag sjunger den klassiska sången nu tar vi den, säger han.

Åkesson avslutar med att konstatera att han personligen kan ”nå ut till breda folklager” och få dem att ändra uppfattning i vaccinfrågan – något han också har för avsikt att försöka göra.

Nya Dagbladet har skrivit en lång rad artiklar om coronavaccinets risker och potentiella skadlighet, bland annat det faktum att vaccinet tros ligga bakom ett flertal dödsfall i Sverige och att många svenskar som tagit vaccinet redan i nuläget fått allvarliga skador i form av förlamningar och anafylaxi – en kraftig allergisk reaktion som kan leda till döden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!