85-åring vaccinerades – avled nästa dag

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 4 januari 2021
- av Markus Andersson
91-åriga Gun-Britt Johnsson blev först i Sverige att vaccineras.

En 85-årig man på ett äldreboende i Kalmar dog dagen efter att han vaccinerades mot coronaviruset. Trots att mannen avled i ett misstänkt hjärtstopp dagen efter att han vaccinerats så menar chefsläkaren att man inte kopplar ihop dödsfallet med vaccinationen.

– Det här är en händelse som vi inte direkt kopplar till en direkt misstanke om biverkning, men det finns ett tidsmässigt samband som gör att vi är skyldiga att rapportera det, säger chefsläkare Mattias Alvunger till statskanalen SVT.

Kritiker har tidigare varnat för att de kontroversiella massvaccinationsprogram som nu inletts i Sverige och många andra delar av världen är förenade med stora risker och kan innebära svåra biverkningar för de som tar vaccinet, och nu har alltså dödsfall rapporterats även i Sverige.


Annonser:


Chefsläkaren Mattias Alvunger menar dock att svenskarna inte ska känna sig oroliga för att ta vaccinet, även om minst en svensk redan kan ha dött av detsamma.

– Jag tycker man ska lyssna på det som de statliga myndigheterna går ut med. Vi kommer fortsätta med den plan som finns för vaccinationerna i Kalmar län enligt den prioriteringsordning som finns sedan tidigare, säger han och menar vidare att dödsfallet inte betyder att vaccinationsprogrammen är förenade med några risker.

Däremot har Region Kalmar anmält händelsen till Läkemedelsverket för närmare utredning, något man beskriver som en ”rutinåtgärd”.

– Det är sällan vi har sprillans nya vacciner där man direkt går ut i höga åldrar och tar multisjuka först. Det är en väldigt sårbar grupp, som oavsett vaccin har en förhöjd risk att få sjukdom eller dö, hävdar han vidare.

Den 27 december blev 91-åriga Gun-Britt Johnsson först i Sverige att vaccineras mot coronaviruset – en händelse som uppmärksammades som någonting mycket positivt i SVT och som direktsändes och där statsminister Stefan Löfven ringde in och ”gratulerade” den nyvaccinerade åldringen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.