53 områden i Sverige anses “utsatta” av polisen

publicerad 19 februari 2016
Utbrunnen bil i Fittja utanför Stockholm, som är en av de problemområden som blir allt mer tungjobbade för polisen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det finns 53 områden i landet som i olika grad är utsatta för allvarlig brottslighet, har en låg socioekonomisk status och där polisen bör rikta särskilda insatser. Det slår polisen fast i en ny rapport.

15 av dessa 53 områden klassas som särskilt utsatta. Sex områden bedöms som riskområden och 32 områden som utsatta. Begreppet riskområde är en nivå mellan särskilt utsatt och utsatt område.

Rapporten är ett underlag i det långsiktiga arbetet med att öka tryggheten och minska brottsligheten i de geografiska områden där det bäst behövs. Åtgärder tas fram i dialog med kommuner och andra aktörer. Rapporten kan användas som ett kunskapsunderlag för regionala eller lokala beslut om insatser.

Linda Staaf är chef för underrättelseenheten vid Nationella operativa avdelningen, Noa.

– För att komma tillrätta med problematiken krävs att polisen finns i områdena och arbetar långsiktigt med förtroendeskapande åtgärder. Samtidigt kommer vi att agera kraftfullt mot den kriminalitet som finns. De som begår brott ska inte komma undan, säger hon.

Hela rapporten heter “Utsatta områden – sociala risker, kollektiv förmåga och oönskade effekter”, och är en fördjupning av en rapport från 2014 där man angav 55 områden där kriminella nätverk har stor påverkan på lokalsamhället.

I december berättade rikspolischef Dan Eliasson att polisen särskilt ska prioritera några bostadsområden.

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!