4H-gårdar ska hjälpa unga med psykisk ohälsa

publicerad 6 februari 2024
- av Sofie Persson
Djuren ska hjälpa barnen att prata om besvärliga ämnen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges 4H kommer under våren att lansera det nationella projektet “Psykisk hälsa på 4H-gården”. Projektets syfte är att hjälpa barn och unga med psykisk ohälsa på ett mer praktiskt sätt än tidigare.

Idén till projektet kom i samband med en förstudie som gjordes i början av 2021 där man kunde konstatera att 4H-gården är en bra plats för unga som mår dåligt. I den framkom även att anställda på gårdarna känner en utmaning i att bemöta ungdomar med psykisk ohälsa. I projektet kommer dessa två grupper att mötas.

Under två år kommer 4H-gårdar runtom i Sverige att ha tematräffar där deltagare mellan 10-16 år ska kunna prata om allt från känslor till hur en hälsosam livsstil kan se ut.

Djuren agerar som en slags dörröppnare, det kan vara lättare att prata om tunga ämnen i en hage där man är omringad av får än att prata i ett sterilt rum, säger projektledaren Friederike Fischer i ett pressmeddelande.

Visionen är att barn och unga med hjälp av projektet ska kunna utvecklas till välmående och ansvarstagande personer. Vidare vill man att projektet ska skapa verktyg för ledare och anställda på gården att kunna skapa en ännu tryggare förening.

Projektet kommer att göras med stöd från Allmänna Arvsfonden.

Fakta: 4H

internationell ideell ungdomsorganisation med bred verksamhet inom allt från odling och djur till idrott och teater. Organisationen finns i över 80 länder och riktar sig till barn och ungdomar 6-25 år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!