20-tal till sjukhus efter explosion i Göteborg

Misstänkta terrordådet i Göteborg

publicerad 28 september 2021
- av Sofie Persson
Tre kvinnor har skadats allvarligt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En massiv explosion har skett i ett flerfamiljshus i Göteborg. Över 20 personer har förts till sjukhus, varav tre kvinnor som ska vara allvarligt skadade.
– Det är kaotiskt, folk är skärrade och en gigantisk räddningsinsats pågår, jag har aldrig sett så många utryckningsfordon på samma plats, säger Nya Dagbladets fotograf Freddy Mardell som är på plats.

Klockan 04.48 på tisdagsmorgonen larmades SOS om en kraftig explosion och efterföljande brand på Övre Husargatan i centrala Göteborg  Tre trapphus med fem våningar i varje har drabbats och flera hyresgäster evakuerats.

Det är explosion och brand i en byggnad. Det finns en kraftig rökutveckling och det pågår livräddning i tre trapphus, säger Lotta Molander, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg till Bonniertidningen Expressen.

Hittills har 24 personer förts till sjukhus, varav några är allvarligt skadade.

Det handlar om tre kvinnor, en i 60-årsåldern, en i 70-årsåldern och en i 80-årsåldern, säger Ingrid Fredriksson vid presstjänsten på Sahlgrenska sjukhuset.

Än vet man inte vad som detonerat eller var i byggnaden det skedde. Däremot ska man ha avfärdat att explosionen skett på naturlig väg och polisen ska ha inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

Strax efter 07-tiden skrev Räddningstjänsten i Storgöteborg att de var på plats med ett 15-tal räddningsenheter och ledningsenheter. De arbetade då fortfarande med släckningsarbete och med att evakuera människor från byggnaden. Det är oklart hur många som kommer att behöva evakueras.

– Jag kan inte svara på det, men det är alla som bor där. Det kan vara allt mellan 100 och 200, säger Lars Jostelius, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg, till TT.

Saronkyrkan i samma kvarter har öppnat upp för de evakuerade.

En sammanställning med fler bilder från dagen och en längre kommentarer av Freddy Mardell kommer att publiceras senare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!