Två nya vaccinmiljarder från regeringen

publicerad 17 juni 2020
- av Markus Andersson
välja vaccin
Två miljarder ska initialt läggas på coronavaccin.

Så sent som för två veckor sedan meddelade regeringen att man skänker totalt 1,75 miljarder kronor till den mäktiga vaccinlobby-organisationen Gavi för att finansiera vaccinationsprogram i tredje världen. Nu avsätter man ytterligare två miljarder kronor för upphandling av eventuella vacciner även till Sverige.

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten klartecken att låna två miljarder kronor för att lägga bud på coronavaccin från de stora läkemedelsjättarna en rejäl ökning från det tidigare lånetaket för beredskapsinvesteringar som var 350 miljoner kronor.

– Det ska finnas möjligheter för Folkhälsomyndigheten, när det finns ett vaccin tillgängligt, att kunna göra en upphandling, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

Många länder har redan tecknat förköpskontrakt med vaccintillverkare, något även Sverige kan behöva göra för att säkra tillgången när ett vaccin väl har utvecklats och testats och börjat massproduceras.

– Det kan ju också vara så att man behöver teckna ett förköpsavtal med vaccinutvecklare för att kunna säkra tillgången. Man kan ju i dag inte veta vilket vaccin som kanske kommer vara det som går i mål, så man kan behöva teckna flera förköpsavtal, säger Lena Hallengren vidare.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om att Astra Zeneca skrivit ett jättekontrakt med flera EU-länder om att leverera hundratals miljoner vaccindoser. Sverige är dock inte ett av dessa, men Hallengren utesluter heller inte att Sverige köper in sig i den satsningen.

– Ambitionen är ju att se till att fler EU-länder ska få ta del av det, men man har velat vara snabb. Sverige har också, vill jag tillägga, en dialog med Astra Zeneca och med andra bolag, förklarar hon.

Att Sverige nu utökar låneramen till två miljarder för vaccin menar hon ska leda till att alla i landet ska få tillgång till vaccinet och att det inte ska spela någon roll var man bor någonstans.

Något vaccin finns ännu inte utvecklat, men även om dess effekter och bieffekter således ännu är högst oklara har regeringens coronastrategi i hög grad fokuserats på att invänta ett vaccin från någon av läkemedelsbolagen.

Kritik har riktats mot att man med detta i första hand springer läkemedelsindustrins ärenden. Eventuella botemedel som redan finns i form av exempelvis det gamla och billiga läkemedlet hydroxiklorokin och kolloidalt silver har man samtidigt visat ytterst svalt intresse för eller fientlighet emot att utreda eller utveckla.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.