Astra Zenecas jättekontrakt: 400 miljoner vaccindoser till EU-medborgare

publicerad 15 juni 2020
- av Isac Boman
Astra Zeneca har skrivit flera lukrativa kontrakt för ett vaccin mot coronaviruset.

Den svenskbrittiska läkemedelstillverkaren Astra Zeneca har vunnit ett kontrakt som innebär att företaget ska ta fram hela 400 miljoner vaccindoser som påstås skydda mot coronaviruset till medborgare i EU. Avsikten som uttrycks är att de flesta boende i unionen ska vaccineras med start i slutet av året.

Vaccinet har tagits fram av forskare på universitetet i Oxford och Italiens hälsominister Roberto Speranza menar att det kan vara färdigutvecklat i slutet av 2020 och då ska massordineras till befolkningen i stor skala.

Enligt Reuters kommer Astra Zeneca behöva utöka sin tillverkning för att hinna med att producera vaccinet. Innan dess måste vaccinet dock genomgå fler kliniska tester. Om man efter testfasen kommer till slutsatsen att vaccinet är förhållandevis säkert så kan doserna komma att exporteras och delas ut redan i slutet av året.


Annonser:


Astra Zenecas kontrakt är det första som skrivits under av IVA (Europe’s Inclusive Vaccines Alliance), en grupp skapad av Frankrike, Tyskland, Italien och Nederländerna med syftet att ta fram vacciner i en mängd som kan mätta medlemsländernas behov så fort som möjligt.

– Det här kommer att göra så att hundratals miljoner européer får tillgång till det här vaccinet, om det fungerar, och det får vi veta i slutet på sommaren, konstaterade företagets vd Pascal Soriot under en presskonferens och menade vidare att han har ”goda förhoppningar” på att vaccinet kommer fungera, baserat på den inrapporterade data man ska ha tagit del av.

Vaccinalliansen kommer sedan samarbeta med EU för att så många EU-medborgare som möjligt ska vaccineras. Man har tillverkare i såväl Nederländerna, Tyskland och Italien som väntar på att påbörja produktionen.

Inledningsvis är det just Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna som bekostar massvaccinationerna, men man har också öppnat upp för att fler länder kan komma att ansluta sig under samma villkor som de föregående fyra.

AstraZeneca har nyligen också lagt fram som målsättning att ta fram två miljarder vaccindoser mot coronaviruset, bland annat i samarbete med projekt som finansieras av massvaccinationsförespråkaren och ultraglobalisten Bill Gates. Ett annat kontrakt värt 1,2 miljarder dollar för vaccindoser skrevs nyligen med den amerikanska regeringen.

– Många länder i världen har redan säkrat sin tillgång på vaccin. Europa har inte gjort detta än. Den snabba koordinerade handlingen av en grupp medlemsstater kommer att skapa ökat värde för alla EU-medborgare i den här krisen, hävdar Speranza vidare.

Kritiker ställer sig mot bakgrund av allvarliga hälsoskador som orsakats i andra vaccinationskampanjer samtidigt frågande till vilka bieffekter detta vaccin kan komma att ha. Skarp kritik har därför riktats mot att överhuvudtaget ha ett omfattande massvaccinationsprogram för hundratals miljoner européer som given ambition. Medborgerlig oro uttrycks även för att det kan komma att handla om tvångsvaccinationer där medborgarna inte själva får möjlighet att välja om de ska ta vaccinet eller inte.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.